Проводяща боя може да превърне всяка повърхност в сензор

Учени от Американския университет „Карнеги Мелън“ създават  проводяща боя, която превръща почти всяка повърхност в сензорна. Откритието е представено на конференция за човешките ресурси в областта на компютърните системи в Денвър, Колорадо.

Както се казва в официалния доклад на университета, учените са разработили експериментална технология  Electrick.  Сензорният екран на телефона има малък електрически заряд, и при всяко докосване той се „унищожава“.“Усещайки“  къде на екрана има загуба на заряд, устройството е наясно в кой момент човекът е докоснал  дисплея. Новата технология  използва същия подход.

Electrick технологията използва проводящо покритие във вид на боя. Принципът на работа е следният: към боядисаната повърхност се свързват електроди, на единия от двойката се подава напрежение,  докато другия се използва за проследяване на промените в напрежението.  Когато човек докосне боядисана повърхност, има загуба на заряд, и с помощта на метода на електронната томография това място е разпознато.

По този начин, с помощта на боя създателите са  превърнали  в „touchpad“ лист гипсокартон, кормило, китара, игрална конзола и др.

Може да харесате още...