Прозорците като иновативни строителни елементи

prozorec

С Alexa, Smart Home&Co бъдещето е намерило своя път в домовете ни. Така че не е изненадващо, че прозорците също стават по-интелигентни и осигуряват повече комфорт, енергийна ефективност, защита от външни погледи и от слънце.

Светло или тъмно? Smart Glass го обмисля заедно с вас

Мислите, че не съществуват прозорци, които мислят сами? Напротив! Новото поколение стъкло се нарича интелигентно стъкло или Smart Glass. Понякога се говори за динамични, електрохромни или стъкла, които могат да бъдат включвани. Зад термините стоят различни технологии и означават стъкло, което потъмнява при излагане на светлина, топлина или електрическо напрежение. По време на този процес температура на повърхността на стъклото се понижава. Резултатът: помещенията остават приятно хладни, което от своя страна има положителен ефект върху енергийната ефективност. Материалът реагира автоматично, но потребителите могат да го контролират и с превключвател на стената или чрез приложение на мобилно устройство.

Енергия! Когато самите прозорци отопляват

Немската стартъп компанията Vestaxx работи по  система, която звучи като научна фантастика, но скоро може да стане реалност. Инженерите на компанията покриват вътрешната част на стъклата на прозореца с тънък слой прозрачен метален оксид. Този проводящ слой е 1000 пъти по-тънък от човешкия косъм. Веднага щом се подаде електричество, металът върху стъклото се загрява и прозорецът започва да топли. Потребителите могат удобно да управляват процеса чрез приложение и да използват интелигентното си стъкло за отопление.

Интелигентни рамки: така прозорците са уплътнени

Има голям потенциал за иновации и при рамките, тъй като в идеалния случай те осигуряват перфектна изолация – и по този начин висока енергийна ефективност. Ето защо много производители работят върху нови решения. Един пример е компанията Kneer-Südfenster. Специалистите предлагат множество прозорци от алуминий-дърво, дърво, пластмаса и алуминий-пластмаса. Те надвишават изискванията за пасивни къщи, например чрез интегрирани въздушни камери. Тази конструкция подсилва и без това добрите изолационни свойства на дървото.

Интелигентно, контролирано подаване на въздух през цялото денонощие Но перфектната изолация не е достатъчна.  Трябва да се гарантира минимален обмен на въздух, така че да се избегне нежеланата кондензация. Добра причина инженерите да продължават да разработват нови решения за постоянен, контролиран обмен на въздух. За тази цел много производители вече инсталират вентилационни отвори в своите рамки.

Да проветряваме докато не сме вкъщи? Ама разбира се!

Прозорците привличат крадците. Поради това експертите препоръчват инсталирането на компоненти, устойчиви на кражба, в съответствие с DIN EN 1627, особено на долните етажи. Макар че тези стандарти вече са твърдо установени и съответните прозорци се предлагат от много доставчици, дизайнерите на рамки работят по по-нататъшни иновации. Един пример са системи за прозорци с така наречените защитени вентилационни позиции като тези от Oknoplast. При тях е възможна и намалена ширина на накланяне. По този начин прозорецът остава защитен от взлом и собствениците на жилища могат да проветряват през нощта или когато отсъстват.

Може да харесате още...