Прозорецът „More sky“ отваря малките апартаменти навън

More Sky

Сред множеството творчески инициативи, представени през седмицата на Dubai design, „глобалното градско шоу“ – една наистина безпрецедентна платформа, където човек може да види под един покрив най-иновативните проекти от водещи световни дизайнерски училища. Експанзивната изложба, курирана от Brendan McGetrick, се помещава в рамките на проекта Dubai design. Популяризира 50 проекта от 10 висши училища по 6 теми: строителство, здравеопазване, дом, памет, игра и работа.

Пристигнала от престижния нюйоркски Pratt Institute, аржентинската архитектка Aldana Ferrer Garcia излага своя тематичен проект „More Sky“ („Повече небе“), един експеримент за разширяване и преосмисляне на ограниченията на зададеното ни архитектурно пространство.

More Sky

бункерната ниша осигурява пространство за отпускане и наслада

Aldana Ferrer Garcia е създала нова концепция за удължаващ се прозорец, която позволява обитателите на апартаменти да се насладят на небето от своите тесни пространства. Всички прозорци „More Sky“ („Повече небе“) се люлеят или изскачат от стената, като създават уютното усещане на човека, че е седнал в беседка.

Гарсия пише, че проектът „осигурява визуално спокойствие, достъп до слънчева светлина и свеж въздух на малките апартаменти“ и е отговор на „текущите нужди на гъсто населените градове.“

More Sky

прилагането на „нишата-бункер“ в един обикновен дом

Родена от амбицията да осигури здравословен и по-комфортен живот за обитателите на градските зони, „More Sky“ е заместваща прозоречна система, която свързва градското население с природата. Предназначена е предимно за строителството и регулацията на Бруклин, но може да се адаптира и към други световни локации. Проектът замества съществуващите прозоречни ниши с разгъваща се навън конструкция, за да осигури допълнителна гледка към околния пейзаж. Три различни конфигурации осигуряват уютен кът за визуален покой, достъп до слънчева светлина и свеж въздух. Когато е разгънат, модулът създава временно пространство за слънчеви бани или за отпускане, четене и размишляване.

More SkyMore Sky

последователност на отварянето

More Sky

поглед отвън

More Sky

„крилото“ предлага уютен кът за сядане и почивка, така че
обитателите да се насладят максимално на пейзажа

More Sky

поглед отвътре

More Sky

потребителите могат да отдъхват на модула и
да погледнат на външната среда по-открито

На прага между индустриалния дизайн и архитектурата, „More Sky“ разтяга границите на типичните жилищни пространства, за да предложи решение на ограниченията в гъстата градска среда. С конструкция в стил „акордеон“, трите вида ниши – „крило“, „тента“ и „бункер“, предоставят жизненоважния достъп до светлина, природа и въздух, взора до които обикновено е препречен от обкръжаващите ни високи сгради. За урбанисти и градски обитатели, движещите се модули възобновяват връзката с външния свят, чрез преоформяне на връзката с него.

More Sky

поглед отвътре

More Sky

проектът е разработен предимно за строителството и регулацията на Бруклин

More Sky

изглед нагоре илюстрира дълбочината на гледката към небето

Dubai Design District

Седмицата на Dubai Design

Седмицата на Dubai Design предоставя платформа на дизайнерите от цял свят да представят своите новаторски виждания на нова аудитория. Dubai Design week предоставя възможност на страните от MENASA да демонстрират своя дизайнерски талант в Dubai Design District (D3), за новаторски инсталации, които маркират емблематичните сгради и места в Дубай и насърчава образованието по дизайн чрез разговори, дискусии и семинари.

За Dubai Design District (D3)

Dubai Design District (D3) е посветен на насърчаване развитието на дизайна, модата, изкуството и луксозната индустрия на емирството. Той предлага на фирмите, предприемачите и частните лица творческа общност, която ще бъде в сърцето на дизайнерския подиум на региона. D3 цели да предостави възможност за представяне на една цялостна среда на дизайн, мода и луксозна индустрия, всички обърнати към създаването на световна класа с творческа насоченост, която да ангажира, подхранва и насърчава местни, регионални и глобални таланти в областта на дизайна.