„Птеродактил“ е творческа офис – сграда, построена върху паркинг

Птеродактил от Ерик Оуен Мос е сграда, която впечатлява със своя външен вид. Построена е за рекламна агенция и е кацнала върху горното ниво на паркинг. Сградата е едно от многото креативни творения, изградени в Кълвър Сит, Лос Анджелис.

Голяма част от офис пространството е отворено, но има и няколко по-скрити зони за срещи и дискусии. Едно от най-уникалните неща в тази постройка е пешеходната пътека-мост, позволяваща на служителите лесно да достигат всяка една част на сградата. Архитектът споделя, че конфигурацията усилва енергията и ентусиазма на хората, които работят вътре.

Паркингът осигурява основата за офиса, който наподобява праисторическа птица-динозавър*, разперила крилете си и кацнала на покрива. Гледката, разкриваща се отгоре е впечатляваща – вижда се целият град от центъра, планината, та чак до Тихия океан.

Паркингът е с капацитет 800 места и има четири нива. Конструкцията е проста и евтина – стоманена рамка, метални палуби, входно-изходни рампи.

Птеродактил е част от по-голям конгломерат от офис сгради в кампус Wedgewood Holly. Първоначалната функция му е била за складове, като оригиналните структури са били премахнати, за да се осигури място за новите постройки. Комплексът се състои от пет сгради, всички проектирани от Ерик Оуен Мос Архитекти – Stealth, Umbrella, Slash, Backslash, и Pterodactyl.

Според създателите, Птеродактил е най-сложната в техническо отношение сграда от петте.

*Динозавърът Птеродактил  (Птерозавър) e живял  преди около осемдесет милиона години. Животното е имало много лек скелет, което му е позволявало да лети без никакви проблеми, независимо от огромните му размери.

Може да харесате още...