Пускат обновената Централна жп гара догодина

До края на годината трябва да приключи ремонтът на Централната железопътна гара в София, а в началото на следващата тя ще бъде въведена в експлоатация.

Оформени са новите пространствата, където пътниците да изчакат времето за пътуване, да си купят билет. Има места за закуски и напитки.

Неудобството към този момент, защото все още ремонтът не е приключил, е липсата на асансьори или на ескалатори, които да улесняват придвижването на трудно подвижните хора, както и на майките с детски колички.

В помощ на трудно подвижните хора на жп гарите в София, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна работят т.нар. „гарови асистенти“. Те, чрез инвалидни колички, помагат на тези хора да стигнат до влака, с който ще пътуват. Необходимо е обаче да се направи предварителна 48-часова заявка.

Повече информация за тази услуга пътниците могат да намерят на сайта на БДЖ или на сайта на БЧК.

Ръководителят на проекта за рехабилитация на Централната гара в София инж. Ивайло Дженев призна, че в момента са длъжници на възрастните хора, на майките с деца, на хората в неравностойно положение.

„Мога да им кажа само, че за достъпа им към по-ниските нива на гарата могат да ползват асансьорите на ротондата. На всеки перон асансьор има и те работят. Монтирали сме и нови ескалатори към пероните, но те ще бъдат пуснати в експлоатация чак след одобрението им от държавната приемателна комисия. Главният вход на гарата отново ще е този под часовниците – там са ситуирани всички ескалатори, асансьори, предвидени са помещения за майки с деца… За съжаление, в момента там текат строително-монтажни работи и използването на този вход е невъзможно“, каза инж. Дженев пред БНР.

Табелите на гарата в момента са временни, а не постоянни.

Сградата ще бъде укрепена конструктивно, а настилките и дограмата – сменени. В пуснатия в експлоатация малък участък обаче вече се забелязват следи от хулигански прояви.

dir.bg

Може да харесате още...