Raffles City – остъкляване на рекордна височина!

https://youtu.be/pNW3xMA5tpE

В 30-милионния Чунцин, където се сливат реките Яндзъ и Джилинг, се издига един нов проект на канадския архитект Моше Сафди. Отличителна черта на този комплекс от многофункционални небостъргачи е гигантска хоризонтална стъклена тръба с размери 300х30 м, прикрепена към „мачтите“ на кулите на височина от 250 метра.

Комплексът включва 8 кули-небостъргачи, както и търговски подиум в подножието на гигантските сгради. В хоризонталния сегмент има плувен басейн, наблюдателна площадка, ресторанти и много други интересни обекти.

Архитектът е взел предвид историческото и културно значение на поверените му 9,2 хектара и вдъхновен от картините на древни платноходи, създава необичайния проект. Техническите характеристики на стъклената „оранжерия“, с уникалните си земетръсоустойчиви свойства, са позволили на комплекса на Сафди да се класира за световен рекорд в областта на високото строителство на „небесни“ мостове.

Техническите чудеса във височинното многоетажно остъкляване на Raffles City

Хоризонталната конструкция стъпва на покривите на четири небостъргача. „Оранжерията“ е свързана със сградите чрез стъклени преходи, а две кули по краищата визуално балансират цялата архитектурна композиция, напомняща на огромен кораб с платна. Особено трудна се оказва задачата по вдигането на стоманената рама с тегло 12 000 тона на височина 250 метра, което се превръща в истинско предизвикателство за най-новите технологии в хидравликата.

За да бъде монтирана структурата е необходимо да тя да се раздели на 9 части. Четири от тях са сглобени непосредствено върху покривите на четирите подпорни кули, трите междинни сегмента с тегло от по 1100 тона всеки са монтирани на земята и повдигнати до необходимата височина с хидравлични кранове. Краищата на „тръбата“ са монтирани последни: те са изградени от вече поставените сегменти в най-външните кули.

Стоманената рамка на „тръбата“ е покрита с обвивка от 3200 стъклени и 4800 алуминиеви панели. За остъкляване е използван закален триплекс с повишено ниво на слънцезащита. Триста-метровата хоризонтална конструкция е притегателен център за всички посетители на комплекса. Общественото пространство привлича погледа още отдалеч. Стъклената „рея“ не само държи „мачтата“, но и живее свой собствен живот: това е един нов град със свои вътрешни улици и градинки.

Наблюдателната площадка в „оранжерията“ е открит двор с прозрачен стъклен под. Това е най-високата точка за панорамна гледка към двете реки в целия западен Китай.

Платноходът Raffles Sity ще определи развитието на региона

Общата площ на помещенията в комплекса на възлизат на 1,12 млн м²: на борда на „кораба“ ще се помещава търговски център с площ от 200 000 m², 1400 апартаменти, офиси и разбира се луксозен хотел, така че всеки, който има иска, ще може да се наслади на постиженията на съвременната архитектура в Китай.

Експертите вече са оценили икономическото значение на проекта за развитието на региона и града. Комплексът ще служи като ядро на новата крайбрежна зона, ще се интегрира безпроблемно в ландшафта и инфраструктурата и ще бъде свързан с останалата част на града чрез транспортни мрежи, благодарение на метростанцията, речния круизен център, автогарата и фериботното пристанище.

Проектът Рафълс Сити вече получи златен сертификат на Международното бюро за зелено строителство (LEED-CS) за най-високи постижения в областта на енергоспестяващите технологии. Откриването на комплекса е обявено за средата на 2018 година.

Може да харесате още...