Разглобяема зимна градина

Henning Larsen Architects

Градинският павилион в Грьонегорден е многофункционален, може да бъде напълно разглобен и е първият, инсталиран в зеления двор на Датския музей на дизайна. Тъмни ребра образуват носещата конструкция на зимната градина за изложби, лекции и семинари, а полупрозрачните панели от поликарбонат пропускат много светлина. Henning Larsen Architects са проектирали временната сграда, която има много препратки към историческа сграда на музея, но може да бъде поставена и на друго място.

Датският музей на дизайна се намира в центъра на Копенхаген, на по-малко от пет минути от Амалиенборг – датския кралски дворец. Сградата на музея е пример за ранно преустройство. Тя датира от края на XVIII в., смята се за една от най-красивите датски сгради в стил рококо и първоначално е била болница: Kongelige Frederiks Hospital. Двете представителни входни сгради – едната на Amaliegade, а другата на Bredgade – образуват правоъгълен ансамбъл с две дълги галерии, оригинални гардероби и зелен вътрешен двор – Grønnegården.

Преустройство и модернизация

Превръщането в Датски музей на дизайна става през 1926 г. по проект на двамата архитекти Ивар Бентсен и Кааре Клинт, които проектират и цялото обзавеждане, а зеленият двор се превръща в музейна градина на открито.

Почти сто години по-късно музеят е претърпял цялостен структурен ремонт и модернизация, а колекцията е преработена и подредена по нов начин. Повторното откриване се състоя след двегодишно строителство и успоредно с фестивала 3DaysofDesign, който от 2013 г. представя работата на утвърдени и млади скандинавски и международни дизайнери.

Henning Larsen Architects

Зимната градина като обект на дизайна

В сътрудничество между музея, архитектурното бюро Хенинг Ларсен и производителя на мебели Фриц Хансен е създаден временен павилион в Грьонегорден по повод фестивала на дизайна и повторното откриване. В контраст със зеленината на двора, старите дървета и заобикалящата ги фасада в стил рококо, временната нова сграда изглежда като смесица от зимна градина и дизайнерски обект – минималистично редуцирана, и същевременно като демонстрация на датското майсторство с дърво, светлина и природа. Павилионът е с кубатура на продълговат четирискатен покрив и по този начин препраща към традиционните форми на покривите в околността, а също и към тъмния цвят на покритието, както например при покривите на бившата болница Kongelige Frederiks или двореца Амалиенборг.

Черни греди от пресовани елементи образуват носещата конструкция в тясна последователност като монотактично подредени ламели, които са прозрачно облицовани с поликарбонатни плоскости. Това редуване на черни ребра и светли ивици прави сградата да изглежда като затворено тъмно тяло или като блестяща сребриста зимна градина, в зависимост от гледната точка. Докато полупрозрачните запълващи панели подсказват какво се случва от другата страна на стената, големите витрини от пода до тавана на тесните страни позволяват гледка както навътре, така и навън. Освен това дневната светлина може да прониква в интериора през запълващите панели, но изкуствената светлина може да прониква и навън. По здрач цветните светлини създават още един забавен компонент. Подът, рафтовете и преградите в наводнения от светлина павилион са изработени от светъл шперплат и по този начин са визуално сдържани.

Изложба, семинари, лекции

Павилионът с площ от 350 кв.м беше домакин на тридневната изложба по случай 150-годишнината на производителя на мебели Фриц Хансен. Наред с другото, бяха представени световноизвестните класически фотьойли като Egg, Swan и столовете от Серия 7, както и дизайнери като Арне Якобсен, Ханс Вегенер и Пул Кяерхолм. След фестивала павилионът ще се използва от Музея на дизайна за семинари, лекции, лятно училище и други изложби до есента на 2022 г.

Демонтаж и реконструкция

След това се планира павилионът да бъде демонтиран и използван отново, например на мястото на централата на Fritz Hansen в Алерод. За да може да се реализира това пестене на ресурси, устойчива повторна употреба и рециклиране, цялата сграда е реализирана от самото начало като комплект с болтове. Нито една част не е залепена или заварена, за да се избегнат евентуални неразделими и нерециклируеми отпадъци. Също така, предвид разположението му в двора на историческата сграда, павилионът може да бъде напълно демонтиран и премахнат, без да оставя следи. По принцип е възможно павилионът да бъде конструиран и с други размери, например скъсен с по-малко ребра. Това го прави приспособим към изискванията на потенциални други места.

Снимки: Henning Larsen Architects

Може да харесате още...