Рециклируеми гаражни врати от Lindab

Боклукът за едни е съкровище за други – с това мото немската компания Lindab използва възможността за повторно използване на отпадъците, като я превръща в централна част от производствения процес на гаражни врати. Така тези продукти не само се произвеждат по екологично съобразен начин, но могат да бъдат почти изцяло рециклирани.

Компонентите за вратите могат да бъдат до 98% повторно използвани, като компанията залага на стоманата като градивен материал. Стоманата е един от малкото материали, които могат да се използват много пъти, без да се загубят свойствата им. С тези стоманени врати, собствениците следователно получават повече от един дълготраен продукт, тъй като след като тяхната употреба приключи, 98% от компонентите им могат да бъдат рециклирани и използвани отново. Това спестява много ресурси и намалява емисиите на CO₂. Освен това същинското производство на вратите се осъществява в Дания, като се използва значително количество зелена, възобновяема енергия.

Ядрото на вратите е изработено от екструдиран полистирол (XPS). Материалът има водоотблъскващи свойства, които правят вратите устойчиви на замръзване, докато специалните панели и уплътнения гарантират устойчивост при силен вятър и предпазват от течение. По този начин се намалява и потреблението на енергия на обекта.

За да докаже, че тези продукти са сред най-устойчивите на пазара, производителят изготвя EPD (Environmental Product Declaration) декларация съгласно ISO 14025. Тя предлага прозрачна документация по отношение на производството, топлоизолацията и повторната употреба на продуктите.

Може да харесате още...