Рейнарс плъзгане с вградени в профилите стъклени парапети – уникална комбинация в комплекс Ещорил Сол

Новият жилищен комплекс „Ещорил Сол”, разположен на Авенида Маргинал в португалския град Кашкайш, се извисява елегантно на входа на града, вписващ се еднакво добре както в градската среда, така и в заобикалящия природен пейзаж. Кашкайш е крайморски град на около 30 км южно от столицата Лисабон. Авенида Маргинал е главната улица на града, която се вие покрай морето. Новият комплекс е разположен на мястото на бившия хотел „Estoril Sol” – сграда от 50-те години на миналия век, която е разрушена след приемането на нов устройствен план за района.

Комплексът се състои от 3 сгради, като основният мотив при дизайна е квадратът. Две от сградите са свързани помежду си посредством „мост”, който минава над обособената като парк околност.  Новите сгради са с РЗП от 30 000 кв. м. като имат общо 110 апартамента с различна големина (от едностайни до петстайни, някои от които мезонети).

Видът на сградите е проектиран така, че да създава усещането за сила и самостоятелност. Предвид отличната локация, е решено голяма част от остъклените части да се отварят. Тук идва и важната роля на Рейнарс Алуминиум при разработката на проекта. Благодарение на тясното сътрудничество с проектантския екип и с фирмата изпълнител, става възможно проектът да бъде реализиран при спазване на заложените изисквания за изпълнение на сграда от луксозен тип, каквато е „Ещорил Сол”.

Всички врати и прозорци са изпълнени на базата на високоефективната система за плъзгане CP 155-LS, която за този проект е модифицирана, за да съответства напълно на техническите изисквания за устойчивост на вятър, въздухонепропускливост, водонепропускливост, устойчивост при многократна употреба и топлоизолация – от една страна, и необходимостта да се вградят в рамките на прозорците предвидените стъклени парапети – от друга.

Стандартният вариант на CP 155 е допълнен с 10 нови артикула: профили; уплътнения и аксесоари, за да може стъкленият парапет да се вгради към „френските” плъзгащи се прозорци и да се осигури защита на ползвателите. Основният използван вариант е повдигане с плъзгане, включително модули с ел.задвижване, но също така има неотваряеми и ъглови елементи.

„Ещорил Сол” е една от първите конструкции в Португалия, които имат пълна СЕ маркировка за вратите и прозорците, което е доказателство за високото качество на изпълнения обект.

Жилищен комплекс ЕЩОРИЛ СОЛ
Архитект: Гонзало Бирне, Лисабон
Клиент: Fundor
Изпълнител: Консорциум Edifer / Somague, Лисабон
Изпълнител на дограмата: Edimetal SA, Лисабон
Системи Рейнарс: проектно решение, базирано на CP 155-LS еднорелсово, CS 77

Повече информация относно този проект можете да видите на www.reynaers-solutions.com

Проектно решение:

– Проектно решение, базирано на CP 155-LS еднорелсов вариант  и вграждане на парапети

– Усилващи стоманени елементи вътре в профилите за поемане натиска от ветрово натоварване

– Размери на един плъзгащ се елемент: 3900 мм (ш) х 2575 мм (в); тегло на елемента: около 251 кг; стъклопакет: външно 7 мм закалено/20 мм дистанционер/вътрешно ламинирано 66.2

– Извършени са различни видове тестове за получаване на СЕ маркировка:

Вид тест Клас Стойност
Устойчивост на вятър Е2067 2067 Ра
Провисване на рамката при ветрово натоварване В L/200
Водонепропускливост 600 Ра
Въздухонепропускливост 4 600 Ра
Необходима сила за движение на крилото 1 100 N
Механична устойчивост при повдигане на крилото 4 800 N
Механична устойчивост при плъзгане на крилото 2 30 N
За парапета – устойчивост на удар 15 950 мм
Акустични характеристики 38dB (-2;-5)

Може да харесате още...