Рейнарс вдъхва живот на алуминия

Фасадните прозоречни системи и решения са колкото мащабна, толкова и  специфична тема, особено що се отнася до прогресивните технологии в създаването на архитектурни системи за прозорци и врати, окачени фасади и т.н. Един от иноваторите в тази област е белгийската фамилна компания Reynaers Aluminium, която от пет години има официално представителство на българския пазар. Разговаряме с Анатоли Павлов, мениджър на Рейнарс България.

 Какво представлява компанията „Рейнарс Алуминиум” и какво е мястото й в бранша?
„Рейнарс Алуминиум” е белгийска фирма, създадена през 1965 г. от Ян Рейнарс. Тя е фамилна компания, с дейност на пет континента и 60 представителства в цял свят. В началните си години фирмата преминава през трудни периоди, тъй като основателят й загива в автомобилна катастрофа седем години след създаването й. До 1985 г. компанията се ръководи от неговия най-добър приятел, след което управлението се прехвърля на наследниците на Ян Рейнарс, четирите му дъщери и един син. Благодарение на усилията им компанията израства, като през последните двадесет години е сред лидерите в иновациите на алуминиеви строителни решения.
Като доказателство за последното е фактът, че Рейнарс е първият доставчик  на алуминиеви архитектурни елементи, който разработва система за пасивни къщи от алуминий – CS 104, която представихме на изложението BAU 2011 в Мюнхен. Системата е без аналог засега и притежава коефициент на топлопреминаване – Uf =0,88W/m²K, който е най-добрият показател за алуминиева система с прекъснат термомост в света. Тя изцяло изпълнява изискването на пасивни сгради за коефициент на топлопреминаване на целия прозорец Uw ≤0,8 W/m²K, като достига по-ниски стойности – Uw= 0,77  W/m²K, при коеф. Ug=0,5 W/m²K за стъклопакета.

От друга страна, предимствата на алуминия са всеизвестни. Това е естествен материал, който 100% се рециклира. Като вид метал, той притежава по-добра статика, издръжливост и по-малки линейни разширения спрямо PVC-то като материал.

Всичко това ме прави горд, че представлявам за България фирмата, която е световен  лидер в тези разработки.

Отколко време присъства тя на българския пазар и кое наложи влизането й у нас?
„Рейнарс Алуминиум” присъства на българския пазар от средата на 2006 г., точно преди влизането на България в ЕС, което само по себе си катализира това естествено разширяване на присъствието на фирмата в югоизточна Европа. Само няколко месеца преди това стартира и офисът на Рейнарс в Румъния. От друга страна българският пазар имаше нужда от нашето появяване, защото дотогава Schüco бе единствената западна компания доставчик на алуминиеви строителни системи в България и практически нямаше конкуренция във високия клас. Разбира се, посредством дистрибутори, продукти на „Рейнарс Алуминиум” са се предлагали и преди на нашия пазар, но този подход не е достатъчно ефективен.  В тази връзка искам да спомена, че допреди откриването на „Рейнарс Алуминиум България” у нас, с продуктите й се е изпълнявал средно по един обект на година, а днес ние участваме в 30-40 проекта годишно, някои от които ключови.

Да споменем основните обекти, с ваше участие?
Първият голям обект с наше участие бе 60-метровата офис сграда на Вимпром Пещера в Пловдив, завършена през 2008-ма година. Това е първата фасада с толкова голям брой (313) паралелно отварящи се клапи. С този обект марката „Рейнарс” влезе в полезрението на пазара.

Друг важен обект е София Еърпорт Център, с изпълнението на емелентната фасада на сграда А02, която отговаря на изключително високите изисквания за топло- и шумоизолация. Тази сграда предстои да бъде сертифицирана по американската система за устойчиво строителство  LEED.

Със сигурност, най-големият сред проектите с наше участие е административно-търговският комплекс на столичния бул. „Драган Цанков”, с инвеститори „Софарма” и „Литекс ”. Там прилагаме така нар. „дабъл скин” (от англ. двойна кожа) фасада, с вградени щори. През пролетта на 2007-ма се включихме в проекта, като задачата ни бе да намерим решение, с което да изпълним изискванията на проекта. Единствено нашето решение включваше използването на невентилируема фасада, което е уникално за Балканския полуостров и дори в Западна Европа не е много използвано. Ние заложихме на опита от изпълнението на подобни конструкции на Рейнарс във Франция,  Германия и Белгия. Проектът е дело на арх. Димитър Паскалев от бюро „Архитектоника”, а  консултантът по проекта – немският архитект Хелмут Кьослер, заедно с инж. Кирил Велковски, който е част от екипа му.

Какво представлява „дабъл скин” фасадата?
Това е специално разработена модулна система от двоен тип, наречена още „респирантна фасада” (от френски facade respirante), или дишаща фасада.  Технология, която води началото си от края на 80-те години на миналия век във Франция, която и до днес се предлага като стандартно решение единствено там. Идеята е, чрез този тип невентилируема двуслойна фасада да се намалят разходите за поддръжка. Така на практика се спестява необходимостта на всеки отделен елемент да се вгражда отваряемост отвътре или отвън, за да има достъп до щорите, за почистване и обслужване.

Като конструкция, представлява последно поколение „дабъл скин”фасада, състояща се от стъклопакет отвътре и единично стъкло отвън. Стъклопакетът се състои от две стъкла и междина от 15 см, с разположени в нея щори. И това е само един от вариантите на „дабъл скин”  фасадите. Има конструкции с два двойни стъклопакети, както и фасадни конструкции с широчина между двата скина  до 1,5 – 2 метра, с възможност да се минава отвътре, за да се обслужват. В случая ние използваме тънък „дабъл скин” фасада от затворен тип, с очакването тя да не се обслужва или пък това да става през достатъчно дълъг период от време (пет или повече години).

Като цяло „дабъл скин”е отделно направление във фасадните конструкции, с наченки още през 19-ти век, с презумцията да се създават сгради, с ниско енергийно потребление. Днес целта е да се постигне добра термоизолация през зимата и най-вече максимално охлаждане на сградата през лятото при минимален разход на енергия. Щорите, разработка на фирмите Кьостер и Ретро Солар, пропускат слънчевата светлина, като изолира топлината от слънцето. По този начин се решава един от сериозните проблеми в съвременните сгради, прегряването им. В повечето случаи като решение се използват тъмни стъкла, които обаче не допускат слънчевата светлина и се налага в такива сгради да се работи при изкуствено осветление през целия ден.

При Софарма и Литекс Тауърс това го няма и освен това се постига до 50% редуциране на мощностите за енергийно потребление на кв. метър спрямо другите новопостроени сгради.

Какви стандартни решения за алуминиеви системи предлага Рейнарс?
Стандартните решения на „Рейнарс  Алуминиум” са основно продукти за окачени фасади от конвенционален тип пфостен-ригел Reynaers CW50, окачени елементни фасади, прозорци и врати, слънцезащита, парапети, зимни градини, покривни конструкции или най-общо казано всякакви алуминиеви системи за остъкляване, които са част от съвременното строителство.

Има ли специфични изисквания към тези системи?
Всеки уважаващ себе си западен производител преди да пусне на пазара определена система я тества, като я подлага на изпитване, с цел тя да отговаря на всички европейски норми. Ние нямаме система, която да не е тествана по всички показатели, основно тестове за ветрово натоварване, въздухо- и водонепроницаемост. Има и тест за здравина на профилите, както и за цикличност – при обковите. Рейнарс разработва изцяло всички елементи, включително и обкова, като всеки нов продукт се подлага на тест за цикличност.

По отношение на структурните фасади, те трябва да притежават така нар. сертификат ETA, издаден от Европейската организация за технически одобрения EOTA (The European Organisation for Technical Approvals). Изискванията към структурните фасади са големи, имайки предвид спецификата на залепване на стъклопакета със силикон към алуминиевата рамка. При лошо изпълнена структурна фасада стъклопакетът би могъл да се отлепи и падне. За съжаление на българския пазар всички местни доставчици предлагат несертифицирани решения за структурни фасади. И ги продават заради ниската цена.

Системата за CS104 е специална разработка за пасивни сгради, с уникални за алуминиева система изолационни показатели – 0,88 W/m²K. (вдясно: CS1-4 за врати)

Кои са най-новите ви концепции, предвид изискванията към съвременното строителство?
В момента се набляга изключително много на енергийната ефективност, затова и новите разработки на компанията са насочени в тази посока. Системата CS 104, за която споменах, е нашият световен връх в създаването на системи за устойчиво строителство. От друга страна „дабъл скин” фасадата показва възможностите ни в областта на окачените фасади. Имаме и нови разработки на традиционните ни системи, като тази за врата с отваряемост тип хармоника. За нея отново може да кажем, че е най-добрата в бранша, тъй като позволява крилото да е с размери 1,20х3 м, като теглото му достига 120 кг, с което надвишава възможностите на съществуващите досега системи.

Имаме и нова разработка с висока изолация на капандурни прозорци, с Uf=1,75 W/m²K, което е отлично постижение за такъв тип отваряне. Интересен дизайн е отварянето на покривните прозорци в една равнина с покрива, което може да се използва и за наклонени покриви и фасади.
Имаме и нова система за контролирано вентилиране „Венталис”,  с вградена в рамката мембрана, която осигурява приток на свеж въздух, без да се нарушава изолацията. Освен това при силен вятър и налягане над 50Pa, мембраната се затваря автоматично. Ръчното управление отвътре позволява отварянето й на степени, а поставянето й в рамката, а не в крилото, осигурява лесно и безпроблемно монтиране и постигането на много добри технически показатели. Тя се вгражда успешно както в дограми и плъзгащи системи, така и във фасади.

С какво новите ви системи внасят по-добър комфорт?
Комфортът в една сграда неминуемо е свързан със слънцезащитата й, защото през лятото добре изолираната сграда може да се превърне в „парник”. И за да е ефективна, тя трябва обезателно да е външна. Вариантите са много – с жалузи, със Z-образни ламели или с плъзгащи слънцезащитни капаци тип кепенци, които могат автоматично да се управляват, като са приложими и при размер на крилото 2х3 м. Освен това има варианти да се монтира слънцезащитно стъкло или фотоволтаични клетки.

Част от фасадата на София Еърпорт Център

Как алуминият се вписва в съвременната архитектура и до каква степен предимство имат стъклените фасади?
Тенденцията за максимална прозрачност е от няколко години и затова се разработват повече системи с по-малко алуминий. Но във връзката с изискванията за енергийна ефективност в последната една година се наблюдава точно обратното, да се вижда повече носещата конструкция, независимо от какъв материала – алуминий, керамика и т.н. Що се отнася до нашите системи, те стават по-масивни, по-качествени и добре изолирани, за разлика от стремежа на някои производители в България да спестят от материала. С нашите системи гарантирано може да се направи алуминиева дограма на двойно отваряем прозорец с размери 1,80 на 1,80 метра, а не както често се прави, той да се разделя на отделни секции. Имаме изпълнени прозорци и с размери 2х2 м в частни къщи.

Означава ли, че системите Рейнарс имат място и в жилищното строителство?
На обичайно ценово ориентирани пазари като българския, ние сме насочени към обекти, при които се търси по-високо ниво на технологиите, като големи офис сгради, например. Но на западните пазари, примерно Белгия, Франция, Холандия, там Рейнарс  е лидер на пазара сред частните потребители и то предимно със стандартна дограма.

Разбира се, всеки потребител има предпочитания към определен вид материал и не казвам, че това трябва да е задължително алуминий. Вече има успешно  съчетание на дърво с алуминий например, което използва предимствата и на двата екологични и 100% рециклируеми материала. Освен това алуминият е здрав и има най-добра носимоспособност на големи товари, което другите два материала не могат да постигнат. При това „Рейнарс Алуминиум” предлага и изключително цветово многообразие, включително и на обкова, дръжките и пантите. При нас обковът би могъл да се съчетае с цвета на дограмата – над 300 цвята по RAL, елоксация и др.

Кои са референтните ви обекти в световен мащаб?
Най-значимият обект, който бе пуснат миналата година, е комплекът Ferrari в Абу Даби с писта за Формула 1, увеселителен парк, молове и т.н.  Този проект е крайъгълен камък в постиженията ни и е нашата гордост, тъй като създадохме фасадни и покривни  решения за изцяло стъклената фуния с диаметър 100 метра. Разбира се зад гърба си имаме много важни проекти. Сред тях е и 320-метровата кула Спорт Сити Тауър в столицата на Катар – Доха, интересна наклонена фасада,  построена в рамките само на една година. Забележилни обекти са и сградата на Оскфордския университет във Великобритания, летище Хитроу и редица  други.

Какви са амбициите Ви за развитието на Рейнарс у нас?
Моите лични амбиции са да изпълняваме поставените си цели, една от които е Рейнарс да става все по-популярна марка и разпознаваема като символ на високо качество. Смея да твърдя, че ние продължаваме да развиваме този имидж и го постигаме с постоянни иновации. Успяваме да сме първи в разработването на нови технологии, които внедряваме в живота на хората.

Не е случаен девизът на фирмата „We bring aluminium to life”, който може да се тълкува по два начина – „Ние вдъхваме живот на алуминия” и в по-свободен превод – „Ние въвеждаме алуминия в живота на хората”. Това прави „Рейнарс Алуминиум” по света и ние в България се стремим също да го правим. Животът ни е показал, че българинът търси марката, но всичко опира до възможности. Имайки предвид, че у нас пазарът е по-ценово ориентиран е по-трудно да се продават висококачествени продукти като Рейнарс. Все пак ние имаме своя пазарен дял и успяваме да поддържаме два офиса в София и Варна с екип от десет души – търговци и проектанти. Равносметката е: осъществяваме добро обслужване за клиентите си, стремим се да сме максимално близо до тях, имаме необходимата продуктова гама, и когато крайният клиент търси високото качество, той знае къде да го намери.

Може да харесате още...