Ремонт и поддръжка на дограмата

 „Търся някой (майстор или фирма), който да ми поправи дограмата. Тече, не се затваря и ми духа през зимата…” Това най-често са думи на хора, които имат проблем с дограмата, независимо дали е току-що поставена или е на 10 и повече години. Всяка дограма може да стене като нова, е отговорът на различни майстори и специалисти, които предлагат ремонт и поддръжка на PVC  и алуминиева дограма.

Ако имате проблем и скоро сте сменили дограмата, е най-добре е да се обърнете към  фирмата, която ви е изработила и монтирала дограмата.  Но в случай, че прозорците и вратите са от първата генерация пластмасови или алуминиеви профили, има фирми и бригади, които извършват регулиране, поправка или подмяна на определени части от тях.

Алуминиевата и PVC дограма от години е навлязла в ежедневието ни – в началото като лукс, а сега – просто необходимост. Но както всеки продукт и тя старее и се амортизира, понякога до неизползваемост. Много често още след първия сезон на монтажа й се появяват различни дефекти. Прозорците не се затварят, дръжките и обкова хлопат, насрещниците се разминават и т.н. Дефектите може да са следствие от некачествено поставяне или изработка на дограмата. Те са поправими, но е въпрос на време, нерви и най-вече допълнителни средства да ги премахнете.

Всяка фирма-производител на дограма би трябвало да има специализиран екип, който да дойде на оглед, да прецени и при желание от страна на клиента да отстрани възникналите повреди и/или подмени необходимите части и принадлежности на дограмата.

Тази дейност включва доста широк диапазон от услуги – възстановяване на повредената дограма, регулиране и/или обновяване на обкова, подмяна на стъклопакета, уплътнителите и т.н.

Ремонт и възстановяване на повредена дограма

Последните няколко години, когато фирмите производители на дограма надвишиха възможностите на пазара, а той се ориентира ценово, нараснаха и проблемите на потребителите. Това е видно най-вече при новопостроените масово сгради, където армировката в профила или я няма или е едва забележима, а обковът е максимално опростен. Тогава се появяват и проблемите – дограмата се изкривява и не може да се затваря плътно. Ако прозорците не искат да се отварят или затварят, вратата провисне или през уплътненията на прозореца започне да духа или да влиза вода, неизбежно трябва да потърсите майстор. Ако той е специалист, както често сме чували да се твърди, той би трябвало да може да  регулира провиснали врати и прозорци, поднови неработещи механизми, смаже или смени обкова, подмени стъклопакета, ремонтира дръжките, постави механизъм (шнапер) на PVC врати и дръжка за затваряне отвън или ремонтира плъзгащите механизми на всякакви алуминиеви и PVC прозорци и врати.

Регулиране или смяна на обкова

С течение на времето или непосредствено след монтаж е възможно да се появи провисване, което да затрудни или да пречи на нормалното затваряне на прозорците или вратите. Причините за този проблем са различни и разнообразни. Като се започне от неточен монтаж, мине се през неправилно остъкляване и се стигне до използване на некачествен обков. Проблемът е сравнително лесно отстраним – в някои случаи само с регулиране, а в други – с регулиране и преостъкляване. Понякога се налага и подмяна на целия механизъм.

Всеки прозорец (врата) има две или три панти, в зависимост от размерите и типа отваряне. При балконска врата с височина 2.20 м и едноосово отваряне например има две панти. При врата със същите размери и двуосово отваряне се поставя трета притискаща панта. Функцията й е да регулира луфта между крилото и касата на прозореца, като по този начин се предотвратява нахлуването на студен въздух отвън през зимата.

Тежестта на прозореца се поема от долната панта, затова тя се регулира във височина и ширина (ляво и в дясно). Горната панта се регулира само по хоризонтала.

Добрият обков е този, който поддържа непрекъснатото функциониране на вратите и прозорците  по всяко време и осигурява дълъг живот на експлоатация.

Смяна на стъклопакета

В първите години на масова подмяна на старата дървена дограма с нова, стъклопакетите бяха двуслойни от по-обикновен тип стъкло. Ако сега нямате възможност за нова дограма, може само да смените типа стъкло или в случай на спукан или разхерметизиран стъклопакет – да смените настоящия. Счупен или спукан стъклопакет е лесно отстраним проблем на съвременните PVC и алуминиеви системи. Необходимо е само да се направи нов стъклопакет със същия размер. Съвременните стъклопакети са с различна прозрачност, термоизолация, звукоизолация и разбира се цена. Заслужава си да изберете енергоспестяващ, особено при настоящите цени за отопление.

Двуосово отваряне

Понякога малки детайли на прозорците постигат голям ефект и удобство. Такъв пример е двуосното отваряне, което може да бъде лесно монтирано допълнително. Водещите производители на обков и „секюрити” механизми осигуряват разнообразни варианти на отваряне. Освен класическото хоризонтално отваряне и падащото крило,  така нар. „ножица“, има нестандартни и оригинални решения. Сигурността и безпроблемното функциониране и уплътняване правят обкова най- важния компонент.

Усилване с противовзломен обков

Най-често обирите и проникванията в жилищата и офисите стават през отваряемите врати и прозорци на дограмата. Все по-широко приложение за предотвратяване на това явление намира така нар. „противовозломен обков“. Този тип механизъм не позволява отключване с отвертка или друг остър предмет. Допълнителна защита може да се осъществи и с подмяната на дръжките, с такива с ключ. Така се предотвратява възможността, при изрязване на отвор в стъклопакета, да се освободи механизма посредством дръжката. Тази опция е удачна и за предпазване на малки деца, живеещи на високи етажи.

Подмяна на уплътнения

Някои по-стари PVC и алуминиеви системи са изпълнени с нетрайни или недобре оразмерени уплътнения. При много от тях се получава слягане и износване с времето. Въпросът се решава сравнително бързо и лесно с подмяната на уплътненията с нови – с нишка против разтягане и изработени от трайни и висококачествени материали.

За производителите на дограма тези услуги са част от поддръжката на дограмата в и извън гаранционния срок. Затова най-добре е да извикате специалисти от фирмата, която е произвела и монтирала дограмата. Но вече се появиха и фирми, които изцяло се занимават само с ремонтна дейност. Един от вариантите да се ориентирате за такива фирми или майстори интернет пространството, където  може да споделите конкретен проблем, свързан с наличната дограма, както и да се ориентирате в цените за различните допълнителни услуги. Има възможност и да ви доставят резервни части за по-стари типове профилни системи.

Поддръжка на дограмата

За оптимална поддръжка на дограмата се изисква при всяко миене на прозорците и почистване на рамките. За целта се  използва мек почистващ препарат (без  абразивни частици). Сухото почистване на профилите, както и употребата на надраскващи помощни средства и абразивни почистващи препарати, неминуемо води до увреждане на профилните повърхности. За почистване на бели пластмасови прозорци специалистите съветват да се употребява почистващо средство, което по своя състав да е емулсия на водна основа с предпазващо и полиращо действие. В случай на особено силни и упорити замърсявания, може да потърсите специализирани за целта препарати от вносители на водещи европейски PVC профилни системи.

Ако прозорците са покрити с висококачествено PVC фолио, то има максимална устойчивост срещу UV лъчите. За да бъде защитено от атмосферните влияния и стареене, върху него е нанесен втори безцветен акрилен покривен слой. Фолираните профилни повърхности обработвайте с препарати за стъкла и прозорци без спирт. Добре е да проверявате и при нужда почиствате отворите за отводняване на рамката поне веднъж годишно. Желателно е да поддържате и уплътненията на крилата и касите като веднъж или два пъти годишно ги третирате с омекотяващ фин гел, който се нанася с добре попиваща кърпа. Така те ще бъдат меки и еластични, непропускащи влагата, и ще запазят уплътнителната си способност за дълъг период от време.

Необходимо е и системно смазване на обкова. За да функционират безупречно е необходимо поне един път в годината да бъдат смазвани. Може и сами да го направите, като напръскате с маслен спрей без киселинни примеси всички подвижни части на обкова.

Може да харесате още...