Ремонтират къща паметник на културата за Административния съд във Велико Търново

Започва ремонтът и преустройството на сградата, в която ще се помещава Административният съд във Велико Търново. На 5 септември е открита строителна площадка за основен ремонт и преустройство на сградата на ул. „Иван Вазов“ № 1“ в старопрестолния град, която е паметник на културата.

От създаването си преди 11 години Административният съд се помещава над бивша дискотека в района на старото военно училище. Магистратите правораздават в две малки съдебни зали, а от няколко години съдът е трудно достъпен заради изкопите, останали при ремонта на водопроводите във Велико Търново.

През 2012 г. за нуждите на съда е купена сградата паметник в старата част на града. Едва на 9 юли 2018 г. обаче е подписан дългоочакваният договор за обществена поръчка за ремонтите. Висшият съдебен съвет провежда открита процедура за възлагане, в резултат на която за изпълнител е определено дружеството „Темида 2017“ от София.

Цената на цялостния ремонт за привеждане на постройката във вид, подходящ за съдебна палата, възлиза на 1 904 602 лева, според информация от сайта на съда. С приключването на ремонта и адаптирането на сградата за целите на административното правораздаване ще бъде разрешен и най-същественият проблем на Административния съд във Велико Търново.

Може да харесате още...