Рециклирани палета и слънчева енергия реабилитират промишлена зона в Португалия

Разположен на 15 000 квадратни метра, паркът Тежу в Португалия се простора по брега на река в рамките на някогашна пясъчна кариера и има над 6 километра пешеходни пътеки. Дизайнерите от Atelier Difusor де Arquitectura и ландшафтните архитекти в Topiaris са изградили нова връзка между плажа и природните зони чрез въвеждане на 690 метра вдигнати над земята дървени пътеки, които завършват при обсерватория за наблюдение на птици, построени от рециклирани транспортни палета.

Проектът съчетава рециклирани материали като гуми и стари палети за създаването на пространство за екологично образование, отдих и спорт. Намира се Повоа де Санта Ирия в Португалия. Паркът има за цел да осигури на жителите на съседните градски общности достъп до брега и пряк контакт с реката, която доскоро беше недостъпна заради големи промишлени обекти. Сега хора от всички възрасти и от различни сфери на живота могат да прекарват свободното си време тук и да се занимават със спорт, риболов, разходки и колоездене.

Паркът се състои от една-единствена многофункционална зона, наречена „Брегът на рибарите“, и над 6 км. пешеходни пътеки, които свързват градските и природните зони и стигат до плажа. Построени са няколко вида структури за образователни и развлекателни цели. Риболовни платформи, заслони, волейболно игрище и детска площадка, направени от рециклирани гуми, създават интересно и динамично пространство. Мрежата от пътеки, направени от бетонни плочи, е заобиколена от растения, които контрастират с пясъчния вид на района. През нощта районът е осветен чрез 100 процента соларно-захранвано осветление.

greentech.bg

Може да харесате още...