Rusnano планира да произвежда пеностъкло, което да се използва за пътното строителство

Пеностъклото е сравнително нов материал, изобретение на съветския учен Исак Китайгородски през 30-те години на миналия век. В СССР по това време иновативният материал не е широко използван поради високата цена на производството му и все още недобре установения му технологичен процес.

В САЩ и Европа, пеностъклото намира по-добро приложение, а през 1946 г. новият материал е бил използван в строителството на жилища в Канада под формата на топлоизолационен слой в бетонните плочи.

Откриването на пеностъклото разширява възможностите на строителство. Уникалният материал притежава не само висока якост, но също така и най-добри топло и звукоизолационни свойства, поради което е получил всеобщо признание за траен изолационен материал.

Технологичното развитие на материала е изиграло роля за намаляване на производствените разходи и въвеждането му на масовия пазар. Пеностъклото е универсален екологичночист материал за приложение както в строителството на сгради, така и за пътища.

RUSNANO в пътното строителство

RUSNANO, добреизвестна компания в разработването и производството на нанотехнологични продукти, заедно с компанията ICM Glass през 2013 г. са пуснали в производство пеностъкло за пътно строителство.

Новият проект на RUSNANO и ICM Glass е за пътно строителство с използване на пеностъкло вместо традиционния чакъл в региона на Тверска област. Областта е избрана за проекта от гледна точка на логистиката.

Иновативният продукт вече е бил използван за по-голяма здравина и издръжливост в качеството си на пътно покритие  в изграждането на научно-образователния комплекс Физтехпарк в Московския институт по физика и технологии. Пеностъклото обезпечава пътното платно от вредните ефекти на температури под нулата, като по този начин увеличава живота на пътя.

Тверска област е избрана за проекта на RUSNANO и поради състояние на пътищата в по-голямата част от територията на областта. Повече от 75% от пътищата в Тверска област не отговарят на стандартите.

Използването на пеностъклота в строителство на нови пътища и ремонт на стари едва ли ще реши проблема напълно. Пеностъклото като нов материал не е преминал теста на времето в пътната настилка. И неговата ефективност и ефикасност, в сравнение с конвенционалния асфалт в пътно строителство, все още не са доказани и тествани. Докато пеностъклото остава един от най-добрите изолатори в строителството на сгради, както и материал за пътно покритие, малко вероятно е да замени традиционния чакъл и пясък. Приложението на иновативната технология в пътното строителство обаче не гарантира дълголетието й, ако не се спазва технологията за полагането на настилката.

Може да харесате още...