С до 20% по-висока е цената на санираните имоти

Продажната стойност на санираните апартаменти се повишава с 10-15%, а в някои случаи достига дори до 20%, отчита „ЕРА България“. Така например цената на саниран двустаен апартамент е с 4 – 5 хил. евро по-висока от тази на неремонтираните жилища със същата квадратура.

Според експертите на „ЕРА България“ за покачването на продажната цена на панелните апартаменти значителен принос има Националната програма за саниране. Благодарение на нея собствениците на имоти имат възможността да извършат основни ремонтни дейности по тях без да е необходимо да разполагат с личен финансов ресурс за това. След приключването на санирането обаче биха могли да продадат жилищата си на доста по-висока цена.

Освен в резултат на санирането, цената на имотите се повишава и след извършването на предвидените в Националната програма мерки за енергийна ефективност дейност, сред които подмяна на дограма, топлоизолация, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната им ефективност, реконструкция на вертикална система за отопление в хоризонтална с осигуряване на индивидуално отчитане на разход на топлина за всеки обект при наличие на възможност в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, газифициране на сгради – само когато е налична градска газоразпределителна мрежа в близост до сградата, мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите.

Експертите припомнят, че жилищата със сменена дограма, ВиК, ел. инсталации и направена външна топлоизолация, струват по-скъпо от неремонтираните в панелни блокове.

Според Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на „ЕРА България“, и самите купувачи предпочитат този тип жилища, тъй като спестяват време и пари. 

„Клиентите са готови да заплатят около 5% повече, когато общите части на входа са ремонтирани и се поддържат в добро състояние, както и когато фасадата изглежда добре. Но има и някои често срещани трудности при взимане на общо решение за участие в програмата. Пример за това е нежеланието на част от собствениците, които са извършили саниране със собствени средства, да правят повторно ремонт, този път със средства от програмата. Санирането на цялата сграда обаче, в т.ч. на общите части, покривите и общите инсталации на целия вход допълнително оскъпяват цената на имотите“, коментира Антон Андонов. 

Източник: ЕРА България

Може да харесате още...