Само един блок саниран във Варна, в Тервел са шест

Само един блок и 2-3 входа са санирани във Варна в първия етап на програмата за енергийна ефективност. За сравнение в малкото добруджанско градче Тервел са завършени шестте големи блока с общо 277 апартамента и очакват финансиране и разрешение, за да санират и по-малките панелни сгради.

Според поисканата от вестника официалната справка 69 сдружения на собственици са одобрени за финансиране  и са на различен етап от реализирането на проекта. 26 са подписаните договори с изпълнители за проектиране и строителство и предстои да започне същинската работа по санирането, 6 проекта са останали по старата програма „Енергийно обновяване на българските домове” и чакат финансиране от Българската банка за развитие.

Варненци трудно се сдружавали по съседски, а и масово не вярвали, че санирането ще им излезе безплатно. Това е една от най-спряганите версии за забавяне на изпълнение на програмата в морската столица.

До среднощ звънят  баби по телефона, уплашени и притеснени какво ще им бъде откраднато или какво ще дължат за санирането, обяснява младият главен експерт Милен Мънев.

На срещата в петък на НСОРБ в „Албена“ премиерът Бойко Борисов обърна сериозно внимание на кметовете за по-голяма активност по отношение на санирането. Той даде примери, че по-малките общини изпреварват големите.

trud.bg

Може да харесате още...