Самопочистващото се стъкло вече е факт

Pilkington

Архитектурните обекти с големи стъклени повърхности стават все по-популярни – те осигуряват на хората естествена дневна светлина, предоставят гледки и перспективи и, в зависимост от вида на остъкляването и приложението, могат да допринесат за добър енергиен баланс. Усилията за почистване обаче са много големи, особено на труднодостъпни места. В дългосрочен план замърсяването на стъклените повърхности е не само визуален дефект, но и намалява пропускането на светлина. Отблъскващите мръсотията и самопочистващите се повърхностни покрития осигуряват средство за защита. В зависимост от начина им на действие се различават хидрофобни (водоотблъскващи), хидрофилни (привличащи вода) и фотокаталитични покрития.

Стъклата Activ и Activ Suncool на компанията Pilkington използват последната технология с покритие от титанов диоксид от външната страна (позиция 1). То реагира на ултравиолетовия компонент на дневната светлина и така задейства фотокаталитична реакция, при която органичните замърсявания от повърхността на стъклото се разтварят. Благодарение на едновременното хидрофилно свойство на покритието дъждовната вода се разстила като филм върху повърхността на стъклото и изплаква разтворените частици – така прозорците трябва да се почистват значително по-рядко. В продукта Activ Suncool самопочистващото се покритие е комбинирано със слънцезащитно покритие в позиция 2.

Остъкляването е подходящо за вертикални и хоризонтални приложения, като например покривни прозорци или зимни градини. Предпоставка за самопочистващия ефект е редуването на слънце и дъжд; въпреки това той се запазва дори в облачни дни и при по-дълги сухи периоди.

Ефектът е потвърден от Института Фраунхофер и е сертифициран в съответствие с DIN EN 1096-5: Стъкло в строителството – Стъкло с покритие – Част 5: Метод за изпитване и класификация на самопочистващите се свойства на стъклените повърхности с покритие. Според него прозрачното покритие запазва самопочистващия си ефект през целия експлоатационен живот на стъклопакета.

Снимка: Pilkington

Може да харесате още...