Санираха и изрисуваха блок в Смядово

18-метрова хубавица в народна носия грейна върху един от първите санирани блокове по Националната програма за енергийна ефективност.

Графитът е направен за четири дни от артистите от пловдивското студио „Пиротехникс крю“, а хубавицата е Смеда – жената, която според легендите заедно със синовете си основала някогашното село Смедова, днес град Смядово.

„Това е един от първите санирани блокове в Смядово, в момента вече са санирани 50% от многофамилните панелни сгради, подготвяме за догодина документи и за останалите“, коментира кметицата на Смядово Иванка Петрова.

Появата на „Пиротехникс крю“ в града била донякъде случайна и предшествана от едно друго събитие, което оцветило града и живота в него.

През пролетта колега от екипа на Петрова, който се увличал от графити, разказал за магьосниците от „Пиротехникс крю“ в Пловдив. Смядовчани влезли в контакт с тях и така се появил огромният графит „Дървото на знанието“, изрисуван на фасадата на местното училище.

За децата било истинско приключение да наблюдават порастването на любознателния младеж с книга вляво на стената и на магическо дърво с цвят лилав над входа. Художниците Васко Лалов и Димитър Механджийски напарвили за хлапетата и специален графити уъркшоп.

Върху един от блоковете в Смядово дълги години стоеше „профилната снимка“ на глиган, напомнящ за някогашната славна смядовска луканка, един от символите на града. Когато започнало санирането решили на калкана на блока пак да възстановят глигана. После обаче идеята се преместила върху най-високия блок на ул. „Цар Калоян“ 2 в центъра на града.

Иванка Петрова успяла почти да изнуди изпълнителя на санирането Стефан Начев от ЖСП „Стил“ да подари на общината и жителите на блока гигантски графит. Начев приел и решили да увековечат Смеда. Носията на жената от графита е оригинална смядовска носия от местния музей, а за лице използвали лика на млада смядовчанка от снимка от минали години.

„Не съм се отказала и от глигана, само да намерим средства“, обясни Иванка Петрова, която има идея с подобни графити да бъдат всички обновени блокове.

Петрова се кани да доведе лично премиера Бойко Борисов да види какво е направила в Смядово. В самия блок обаче малко се поизложили.

В събота направили бригада за почистване на района, но от всичките 60-70 семейства откликнало само едно. Кметството ще облагороди и градинките около блока, а кметицата се надява обитателите му да ги пазят и поддържат.

monitor.bg

Може да харесате още...