Санираните сгради с до 60% по-ниски сметки за отопление

В санираните сгради сметките за отопление са с до 60% по-ниски. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на втората санирана жилищна сграда във Велико Търново. В обновената секция на панелката, строена през 1987 г., живеят 18 семейства.

„Пожелавам на всички съседи, сега като видят колко по-хубаво и по-топло е да живееш в саниран блок, да имат повече стимул и желание да се включат в програмата. Защото при всички сгради, които ние санирахме, виждаме спестяване и намаляване на разходите за отопление. Хората, които живеят в тях, плащат от 40 до 60% по-ниски сметки за отопление.“

Министър Павлова връчи разрешението за ползване на домоуправителя. На събитието присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът Даниел Панов, зам.-председателят на НС Димитър Главчев, народни представители и евродепутати.

Регионалният министър припомни, че на територията на цялата страна са финансирани общо 159 сгради, като във Велико Търново те са 4. От тях общо 156 са напълно готови. Павлова подчерта, че въпреки че програмата е била временно замразена при правителството на Орешарски, тя е приключила успешно през месец декември.

„По новата национална програма, която стартирахме преди една година, също се отчита огромен интерес, вече имаме 2000 сгради, които са подали своите документи за финансиране. Това са големи панелни сгради, което също е много важно, за да не изглежда както сега – една красива част и една по-стара и необновена, за да има един по-завършен ефект. Бързайте, защото финансовият ресурс, колкото и да е огромен – 1 млрд. лв. инвестиция от бюджета, вече е на своя финал като договори“, призова Лиляна Павлова.

Тя увери, че министерството ще продължи своята подкрепа за благоустрояване и развитието на инфраструктурата във Велико Търново. По новата програма „Региони в растеж“ за града има резервирани 43 млн. лв., за които общината ще може сама да подбере проекти. „Продължаваме и с инвестициите за ремонт и енергийна ефективност на училища, детски градини и всички публични сгради, както и по-малките жилищни сгради, които също могат да се финансират“, допълни регионалният министър.

economic.bg

 

Може да харесате още...