Санират се 54 сгради, а 9 са завършени

Очакваме до края на годината да бъдат санирани над 1300 жилищни блока в страната. Към днешна дата се работи по 54 сгради, а 9 са напълно завършени., заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Бизнес старт“.

Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради продължава да е голям, като регистрираните сдружения на собствениците вече са над 3300. Близо 1900 са сключените договори за целево финансиране с Българската банка за развитие, а около 2000 са подадените искания за финансиране към банката. До момента по програмата са усвоени и разплатени над 188 млн. лв. „Реално към днешна дата сме стартирали различни дейности в над 1300 жилищни блока, които очаквам да завършим до края на годината“, отбеляза заместник-министър Нанков.

Той бе категоричен, че Европа не забранява постигането на енергийна ефективност клас „С“, каквато е основна цел на програмата за старите блокове. „Постигането на клас „С“ е най-оптималното, което можем да постигнем от гледна точка на обществения финансов ресурс, който влагаме. Все пак става дума за стари сгради, които няма как да превърнем в чисто нови, отговарящи на най-високия клас за енергийно потребление“, заяви Нанков. Той обясни, че в редица европейски страни, като Белгия и Великобритания, обществените стари сгради се санират на ниво клас „D”. По думите му, ако заложим по-висок клас за енергийна ефективност ще е нужен много сериозен финансов ресурс. “C” е третият най-сериозен клас, но за стари, съществуващи сгради той е възможно най-високият, като позволява спестявания на база потребена енергия между 30 и 60% от съществуващите преди разходи.

fakti.bg

 

Може да харесате още...