Съвременните дървени прозорци съчетават натурална естетика с висока дълготрайност

Дървото провокира усещане за топлина и уют и е най-подходящият материал за изработка на прозорци на сгради от естествени материали, при реновиране на паметници на културата и старинни постройки. Използването на ПВЦ или алуминиева дограма е неуместно в случаите, когато мебелите са от масив, настилките – от дървен паркет, а дизайнът – вдъхновен от природата. Съвременните дървени профили имат многобройни преимущества пред своите предшественици. Отмина времето, когато се използваха маджун и пирончета за изолиране и закрепване на стъклата. Но не трябва да пренебрегваме факта, че съществуват сгради с дългогодишна история, като нашите възрожденски къщи, които са с отдавна направени, устояли на времето дървени прозорци.

Пътят на дървото до качественото крайно изделие е дълъг. Обработването на дървения материал е много трудоемко, а процесът на добиване и съхранение – дълъг и сложен.

Дървените профили издържат на предизвикателствата на времето

Високотехнологичните процеси на производство на дървени прозоречни профили гарантират тяхната устойчивост на външни влияния и дълговечност. Изсушаването на дървесината се извършва в компютърно управляеми сушилни. Материалът се тества при различни изкуствено създадени условия – влажност, запрашаване, високи температурни амплитуди. Изпитва се на опън, измятане, здравина. По този начин се изключва вероятността от деформации в процеса на експлоатация.

От многослойни дървесни греди се изработват рамки за прозорци и други конструкции. Профилите се обработват с висококачествени бои и лакове с UV филтри, които удължават живота им. Така продуктът става с по-добри характеристики, по-устойчив във времето, като същевременно се запазват топлоизолационните характеристики и естествения облик.

Изключителните качества на дървото са добре известни

Дори и най-високотехнологичните синтетични материали не могат да изместят неповторимата природна прелест на дървото. То има най-висок коефициент на топлоизолация в сравнение с останалите материали, от които се произвеждат прозоречни профили. Шумоизолационните му качества са добре познати на всички.

Важно предимство е и фактът, че дървото не позволява образуването на конденз, задържане на влага в помещенията и образуване на мухъл.

Видът на конструкциите, които могат да се произведат от дърво, удовлетворяват всякакви предпочитания и конструктивни решения – правоъгълни, кръгли, аркови, островърхи, с различни начини на отваряне.

Враговете на дървесината са много
Дървото, като биологичен материал, се разрушава под въздействието на различни външни фактори, като горещина, голяма влажност, сол. Това се случва, въпреки завидните му механични и якостни свойства. Чрез различни мерки, които се прилагат, дървото може да се запази от въздействието на тези влияния. Много са и биологичните врагове на дървото – бактерии, дървоядни гъби и насекоми. Някои от тях може да причинят тотално разрушаване на профила, а други – само козметична деформация. Подложени на въздействието на слънчевата светлина, дървените прозорци може да претърпят неблагоприятни промени. Дървото посивява и избледнява под въздействие на слънчевите лъчи, праха, песъчинките, носени от вятъра, които шлайфат повърхността му. Това понякога придава благороден вид на дървото, то изглежда „отлежало“ и красиво и това се харесва на повечето от нас, но само когато е до определена степен. Прекомерното въздействие върху профила може да доведе до поява на пукнатини и загуба на влакна. Може да се образуват плесени по повърхността му, да се съберат нечистотии и вода в пукнатините. Това понякога води до пълното му разрушаване.

Дървото се нуждае от повече грижа и поддръжка

Въпреки многобройните си предимства, дървената дограма се нуждае от повече грижа и поддръжка от алуминиевата и ПВЦ дограмата. Защитата на дървото от вредни въздействия се извършва чрез обработване на повърхността с т.нар. „протектори“ – импрегнатори, бои, лакове. Животът на импрегнираните дървени материали е по-дълъг и зависи от метода на импрегниране и от условията на експлоатация на материала. Въпреки че съвременните импрегнатори са екологични и безопасни, трябва да се отбележи, че импрегниран дървен материал не трябва да се изгаря. Това повишава емисиите на полициклични ароматни въглеводороди (РАН) и други вредни вещества. Материалът трябва да се рециклира или да се изгаря в специални инсталации с подходящи техники за редуциране на емисиите.

Новаторските техники на лаковите покрития удължават срока на експлоатация. Използват се екологично чисти акрилни бои и лакове на водна основа, които предпазват дървото от външни влияния. Различната адхезия, която имат отделните видове дървесина, предполага обработка с различни видове бои. Например, тропическите видове дървесина се обработват допълнително, за да могат да се пригодят към местните климатични условия. Те са с по-голямо относително тегло и с по-голяма плътност и обработката им е по продължителна и трудоемка.

Дървото се нуждае от подновяване на лаковото покритие през 5 – 10 години, в зависимост от вида на профила, използваните бои и лакове и начина на експлоатация. Поне веднъж годишно трябва да се почиства от замърсявания със специални препарати. Препоръчително е два пъти годишно да се смазва обкова, а уплътненията от външната страна да се третират със средства, които намаляват вредното въздействие на слънцето и повишават еластичността им.

Периодичната поддръжка може да бъде избегната, ако се избере профил с външна алуминиева капачка.

Поправката на дървени профили е възможна

Повреденият или изгнил прозорец може да се ремонтира с помощта на традиционните дърводелски методи. Износената или необратимо повредена част на профила просто се отстранява и изхвърля, като на мястото ѝ се поставя новия материал.

Дървените дограми се повреждат под негативното въздействие на неправилна употреба, удари, неблагоприятни атмосферни условия и износване. Извършването на превантивна поддръжка може да удължи продължителността на техния живот, докато след приключване на жизнения цикъл на прозорци от алуминиеви и ПВЦ профили, те не подлежат на поправка.

Високи ли са цените за българския клиент
Цените зависят от вида на използваната дървесина, спецификациите. На ценообразуването влияят освен използваните материали и размерите, моделът, сложността на формата, начини на отваряне, видът на обкова и стъклопакета.

В крайната цена обикновено се включват снемане на размери, доставка, демонтаж на старата дограма и монтаж на новата. Ориентировъчно, цената е поне с 50% по-висока от тази на ПВЦ дограмата. Разбира се, това твърдение е твърде обобщаващо, причината са многобройните фактори, които влияят на крайната цена. Твърдението, че дървената дограма е недостъпен лукс не е съвсем вярно. За разлика от световния пазар, където дървената дограма превъзхожда в ценово отношение алтернативните решения, то в България е напълно възможно ПВЦ дограмата да Ви излезе доста по-скъпо. Преценката за доброто съотношение цена/предимства е изцяло на клиента и изисква доста внимателно пазарно проучване според всеки конкретен случай.

Повечето фирми предлагат все по-широк спектър от гъвкави лизингови схеми според индивидуалните нужди на клиентите. Процедурите за кандидатстване и одобрение са крайно опростени и ускорени.

Пазарният дял на дървена дограма е намалял, но има причини тази тенденция да се промени.

Пазарният дял на дървена дограма през последните години намалява за сметка на пазарния дял на ПВЦ дограмата. Технологиите на изработка на дървени профили напредват много бързо и вероятно това ще доведе до промяна в тази тенденция. Все повече производители предлагат пет-, дори десетгодишна гаранция на лаковото покритие и доживотна гаранция на профила.
Цената на дървените изделия е висока за българския клиент и това влияе на потреблението, но дори този факт не отказва заклетите привърженици на традиционните дървени прозорци.

Европа държи на традициите

За разлика от Северна Америка, в Европа дървото е предпочитан материал и се счита за въглеродно неутрално, тъй като отделените емисии въглероден диоксид при неговия добив и обработка се компенсират от природата.

Съвременната дървена дограма гарантира енергоспестяване и целогодишен благоприятен микроклимат в помещенията.

Дървото е възобновяем и устойчив ресурс

При неговия добив и преработка се използва по-малко енергия от алтернативите. Световната екологична организация Грийнпийс изцяло подкрепя тезата, че докато то се набавя от грижливо поддържани гори и се внимава при избора на импрегнатни, бои и лакове, дървените прозорци са най-добрият екологичен избор.

Може да харесате още...