Създадоха общежития от морски контейнери в София

Фондация “Домус” дари социална сграда, изградена от морски контейнери на 153-то спортно училище “Неофит Рилски”, в квартал „Надежда“  в столицата. Фондацията подкрепя развитието на младите хора и таланти и в продължение на своите усилия дарява безвъзмездно общежитие за бъдещи спортни надежди на България.

Жилищната двуетажна сграда е изградена от 12 морски контейнери и разполага с 8 апартамента, а капацитетът и е до 42 обитатели. Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България. Създадени от огромни цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, жилищата не отстъпват по нищо от стандартно построените. Изключително енергийно ефективни и скоростно изграждани, те могат да бъдат дори луксозни. Сред предимствата са ниската цена и независимостта на сградите от атмосферните условия.

Фактическите реализатори на проекта  – водещата проектантска компания „Пам Консулт“  планират изграждането по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, ниско тарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.  и единственият в България специалист в изграждането на сгради от транспортни контейнери „Modul Metal Systems”.

kmeta.bg

Може да харесате още...