СБА: Без политически сметки при избора на заместник на Петър Диков

Съюзът на архитектите настоява главният архитект на София да бъде назначен по правилата на наредбата за конкурсите за държавните служители. В писмо до кмета Йорданка Фандъкова съсловната организация предлага това да стане чрез защита на концепция за стратегическо управление.

Свидетели сме на не един случай, когато изградени специалисти стават разменна монета за уреждане на политически сметки, се казва в писмото, подписано от председателя Георги Бакалов.  Надяваме се, че този път ще се чуе мнението на специалистите и при избора ще се заложи на експертните качества, а не на политическо съглашателство, пише съюзът.

Представителите на професията предлагат още оценяването да стане от комисия в състав между 3 и 7 човека като преди това всички концепции преминат обществено обсъждане. Съюзът е готов да съдейства за провеждането на дискусиите, както това е станало през 2005 г.

Досегашният главен архитект  на София Петър Диков наскоро подаде оставка след десет години на поста. Тя ще влезе в сила през февруари. Дотогава се очаква общината да обяви конкурс за длъжността.

dnevnik.bg

Може да харесате още...