Семейство от Тамбов строи куполна къща със собствени сили

Куполната къща в квартал Майский, в северната част на гр. Тамбов, веднага привлича окото. И най-вече нейната нетривиална архитектура: кръглата структура с височина почти осем метра се отличава на фона на типични къщички с двускатен и четирискатен покрив.

Да свържат живота си с куполната къща семейството Шапран решават не просто така. Преди това те намират огромна в Интернет. Те търсят не само икономичен и екологичносъобразен вариант, но преди всичко искат да имат къща, не като всички останали.

„ Съпругът ми беше вдъхновителят на идеята. Когато за пръв път видя технологията на изграждането на куполи в Интернет, той се залови с това. Отначало бях скептична към тази идея. Първата мисъл, която ме сполетя, беше как ще подредим мебелите в такава къща, но след като изучих всички нюанси, се оказа, че това изобщо не е проблем. Стаите в къщата ще бъдат разделени с прегради, които на места формират тези вертикални плоски повърхности, подходящи за монтиране на шкафове до тях. Що се отнася до кухнята, където обикновено има много шкафове, решихме да я направим в обичайната й правоъгълна форма. За това беше решено да се удължи куполът с пристройка “, казва Елена Шапран.

Под купола на къщата


Александър няма инженерно образование,  навремето е учил в Институт за култура, но през последните години е работил в строителната индустрия. Това му позволява да подходи към създаването на къщата подготвен. Той поръчва проекта на професионални архитекти и подбира подходящите строителни материали. В същото време решава, че със строителството ще се заеме самостоятелно, без да се наема работници.

“Някои строят такива къщи от бетон, други от пенобетон, трети – напълно от слама. Решихме да се спрем на дървото. Дизайнът, който използваме, се нарича стратодезически купол. Той е построен от извити свързани дървени греди, които всъщност са носещата конструкция и елементи на интериора. Аз самостоятелно подготвих гредите с помощта на специални метални заготовки. Най-напред се отрязват, след това се залепват заедно и се запечатват със самонавивни винтове. Тази къща се затопля отвътре. Дебелината на изолацията ще бъде повече от 40 сантиметра. През зимата ще бъде много топло, а през лятото в горещината прохладно”, казва Александър.

Строителството започва миналата година. По време на двата строителни сезона семейство Шарпан отливат основите, построяват конструкцията и облицоват  къщата отвън.

“Можеше да е по-бързо. Но това изисква пари и много свободно време. Следователно, ние вероятно ще я градим още две години “, казва Александър.

Диаметърът на купола е почти 13 метра. Височината на сферата е над 7,5 метра. Отвътре стените са изолирани, а отвън са отделени с дъгови плочи на принципа на костенурката.

Къщата е на два етажа. На първия ще се разположи голям хол с камина, спалня, баня и кухня, която, между другото, е в обичайната правоъгълната форма, за да може по – лесно да се разположат кухненските шкафове и уредите за вграждане. На втория етаж ще има още три спални.

Да се изчисли цялата полезна площ на къщата е трудно. Ориентировачно тя ще е около 240 кв. м. Според изчисленията на семейство Шапран, целият проект, заедно с  обзавеждането, ще струва 2,5 милиона рубли. Това е около една трета по-евтино от традиционната къща с ъгли.

“Обзавеждането вътре ще бъде задължително направено от естествени материали. Би било странно да построим дървена къща и да я облицоваме отвътре с пластмасови панели “, казва Лена.

Основното предимство на “кръглата” къща пред “правоъгълната”, според Александър Шапран, е нейната по-голяма енергийна ефективност и като следствие на това по-ниски експлоатационни разходи. Повърхността на сферата е с 25% по-малка от повърхността на куба със същия обем – оттук излиза по-малко топлина през стените. Поради формата на сферата, топлият въздух в нея е разпределен равномерно, без да се набива в ъглите, и затова е по-лесно се загрява такава къща. И накрая, обтекаемата форма на сферата намалява натоварването от вятъра, като минимизира загубите от студените ветрове.


“Къщата трябва да бъде много топла, но ние все пак мечтаем за камина. Тя ще бъде построена в дневната”, признава домакинята.

Необикновената къща в кв. Майский отдавна се е превърнала в местна забележителност.

Някои я наричат ​​планетариум. Минаващите покрай нея автомобили намаляват скоростта и шофьорите с любопитство разглеждат строежа.  Семейство Шапран в замяна само се усмихва и продължава да работи в градината. Те вече са оформили градинските цветни лехи близо до къщата, някои от които са също кръгли.

Може да харесате още...