Сенниците – сигурност, уют и естетика

Сенниците са една от най-добрите слънцезащитни системи. Използват се за предпазване от пряката слънчева светлина на тераси, прозорци, витрини и входове. Конструкцията им е изработена от алуминиеви профили и поцинкована тръбна ос, което ги предпазва от ръжда.

Със сенник дворът, прозорецът, терасата или заведението са по-красиви, предпазени и уютни.

Сенниците са изключително удобни, не само поради защитните си функции, но и поради лесната си употреба. Широко използвани са навсякъде по света. В повечето европейски държави се наричат маркизи.

Те се управляват ръчно с манивела или чрез електрозадвижване с бутон или дистанционно управление. Покривалата се изработват от: пластмасова материя – PVC платнище; винилов плат – текстил, залят с пластмаса; акрилен плат (водонепропусклив); или поликарбонатна плоскост.

Основното предимство на сенниците е, че предпазват от гореща топлина и намаляват температурата в помещението с около 5 градуса, като едновременно с това пропускат естествена светлина.

ВИДОВЕ
Най-масово произвежданите сенници са с четири вида конструкции. Това са с чупещо рамо, с падащо рамо, кабрио (ветрилообразна, кошница) и балконска (Венеция).

Класическият тип с чупещо рамо е подходящ за тераси, открити площи, витрини на заведения и др.

При отварянето му сгънатото рамо се разгъва и опъва плата напред. Рамената могат да бъдат две или четири, в зависимост от големината на сенника. Наклонът му се регулира до 90 градуса, дължината и разгъвката на рамената напред се изработват различно, според услугите на различните фирми и предпочитанията на клиентите. Има, разбира се, и възможност за проектиране и изработване на нестандартни като размери, форми и площи сенници. Моделите се различават помежду си конструктивно – със или без допълнителен носещ профил; със или без касетка. Могат да се прибират плътно до стената, така че от тях да не стърчат никакви детайли.

Моделът с носеща конструкция дава възможност за разгъване в две посоки – от двете страни на конструкцията. Той е подходящ за големи квадратури, открити площи, заведения и площадки. По желание може да бъде вградено осветление и система за отводняване.

Другият масов модел е сенникът с падащо рамо. При него рамото е с вградена пружина за по-добра опънатост на платнището.

Достига се наклон до 45 градуса. Сенникът е навит на вал като руло в горния край. Валът е закрепен с две конзоли за фасадата.

Този вид сенник не е издръжлив на силен вятър. На някои места се предлагат сенници, при които падащото рамо се разгръща до 160 градуса, като така подсигурява пълно покритие на прозореца.

В зависимост от разположението на сградата и изгледа на съответната фасада може да се определи най-подходящият сенник.

Хоризонтален – за фасади с южно изложение и високо слънцестоене.
Вертикален – за западно и източно изложение с ниско слънцестоене.
Наклонен – за изложение юг-изток.

За разлика от сенника с падащо рамо, балконският е изключително устойчив на бурен вятър, дъжд и сняг.

Отличната му издръжливост се дължи на двете рамена, които са прикрепени от единия край към фасадата, а от другия – към парапета.

Управлява се ръчно, като платът се навива или развива, за да покрие по-малка или по-голяма част от конструкцията.

Сенникът “кабрио” е с правилна кръгла форма. Има 4-5 рамена, които се разгъват под различен ъгъл. Конструкцията позволява всяко рамо да бъде разтворено или събрано самостоятелно, в зависимост от желанието за слънцезащита.

Механизмът наподобява принципа на действие на ветрило, от където идва и другото му наименование.

Този вид е изключително красив и затова се използва най-често за декоративно оформление на витрини и прозорци на жилищни и обществени сгради.

Има и сенници по т. нар. модел кристал. Те представялват завеса от прозрачен PVC плат, предназначена за предпазване на покрити площи от външни атмосферни влияния. Подходящи са за изолиране на тераси и барбекюта през студени и дъждовни дни.

Освен за тераси, балкони и витрини, се предлагат и сенници за зимни градини. Предназначението им е слънцезащита и топлоизолация на градините или други подобни остъклени площи. При такива помещения е препоръчително да се постави външна слънцезащита. Платът се движи по контура на зимната градина, независимо от наклона на покрива, като могат да продължат по огънатите водещи релси своето движение и по вертикала. Задвижването е само с електродвигател.

Погледнати от друга страна, не само като съоръжение за предпазване от слънце, дъжд и вятър, сенниците могат да бъдат възприети и като естетичен елемент на всяка фасада. Те придават завършен вид на прозореца, балкона или витрината. Могат успешно да прикрият и замаскират недостатък по сградата. Предлагат се най-различни цветни разновидности и възможности за декорация. Също така за търговските марки, на платното може да бъде изобразено логото на фирма или рекламни текстове.

Нестандартен и много красив е сенникът, изработен изцяло от ковано желязо, старинно боядисан. Придава уникален вид на цялата фасада и затова се използва най-често за входове на хотели, ресторанти и старинни сгради.

Сред многообразието от сенници могат да се намерят и такива с по-големи размери за входовете на търговски и административни обекти, като защитна мярка за автомобили, басейни и автобусни спирки. Металната конструкция на сенника осигурява здравина и надеждност.

Сред предлаганите продукти е и автоматика за сенници, с което се отговаря на капризите на времето. Автоматизираният сенник реагира веднага според промените във времето. Така например при слънце или дъжд се спуска, а при силен вятър, който може да повреди конструкцията, се прибира. Сензорът за вятър може да се регулира на 3 степени и прибира сенника при 15, 30 или 45км/ч вятър.

НЕДОСТАТЪЦИ
Освен огромните предимствата, сенниците имат и някои негативни страни. Като всеки външен слънцезащитен продукт са подвластни на влиянието на вятъра, въпреки че най-съвършените модели издържат на силен до мощен вятър със скорост до 65 км/ч. Понякога могат да възникнат проблеми с почистването.

СЪВЕТИ
Изключително важно е да не се правят компромиси със сигурността на конструкциите, тъй като те са изработени преди всичко да помагат на хората, без да им пречат или да ги застрашават. При монтаж на сенници с голяма площ на ветровити места е препоръчително да се допълнят задвижващите електродвигатели със системи с ветрови датчици и автоматично управление.

Трябва да се има предвид, че при появата на силен поривист вятър могат да настъпят проблеми, защото сенникът има нужда от определено време, за да се прибере в безопасно положение.

При почистване не трябва да се използват химически активни и избелващи препарати и да не се търка силно и с твърда четка плата, защото има опасност от нарушаване целостта на промазките.

Красиви и удобни, сенниците дават защита на дома, извън неговите очертания. Наред с всичките им качества трябва да прибавим и това, че сенниците са най-икономичния начин за охлаждане на помещения. Монтирани веднъж, те не се нуждаят от допълнителен ресурс, за да функционират. Положително при тях е, че освен естествена светлина, позволяват и преминаването на свеж въздух и по този начин осигуряват допълнителна прохлада в съчетание със слънцезащита. За разлика от климатиците, сенниците не представляват екологичен замърсител. Затова използването и приложението им все повече ще нарастват, тъй като освен надежден помощник срещу атмосферните влияния, те са и помощник на природата.