Сериозен спад на цените на имотите в елитния софийски квартал „Лозенец“

Агенцията “Бългериън Пропертис” обяви, че цените на жилищата в софийския квартал “Лозенец” вече не са в челните места на столичните райони, както беше някога. Има даже спад през второто тримесечие на тази година в сравнение с първото. В момента средните цени в “Лозенец” са 1408 евро на кв. м, докато през първите три месеца на 2018 г. са били 1675 евро.

“Лозенец” е едва на шеста позиция сред столичните квартали по скъпи жилища. Водещата позиция е на района около Докторския паметник със средна цена от 1900 евро за кв. м. Там обаче няма голямо предлагане и сделки в този район често се сключват и за над 2500 евро/кв. м.

Следва част от “Иван Вазов”, който граничи с Южния парк, НДК и бул. “Витоша”, където цените са средно 1647 евро, както и “Яворов” с 1606 евро/кв. м.

Топ 5 на най-скъпите квартали в столицата се допълва от квартала около Медицинска академия и “Изток” с цени съответно 1500 и 1446 евро/кв. м.

Причината за рязкото поевтиняване на жилищата в “Лозенец” е презастрояването на квартала. Въпреки че е съвсем близо до центъра, придвижването от него с лек автомобил вече е доста трудно.

Най-евтин софийски квартал, като се изключат крайградските райони, е “Студентски град”, където средната цена на жилищата, включително и новите, е под 950 евро. Причината е, че там предлагането е твърде голямо, и застрояването е прекалено нагъсто. В “Младост” и “Люлин” средните цени продължават да са над 1000 евро на квадратен метър.

Може да харесате още...