Сезам отвори се, сезам затвори се!!!

Елегантна, адаптивна, неповторима, ретро, в различен цвят, различно остъкляване и изпълнение…, входна или интериорна, вратата е част от интериорното пространство и малко или много тя трябва да бъде съобразена с цялостното звучене на дома. Дали ще я гледате отвън или отвътре – няма никакво значение. Важни са две неща – вратата трябва да бъдат красива. И още нещо – сигурна!
Но знаете ли обаче, коя е добрата врата за вашия дом?

Интериорни врати
Първото нещо е изборът на материал. Когато избирате интериорните врати за своя дом желателно е да бъдат изработени от MDF или HDF – високоплътни дървесни влакна, които са водоустойчиви и притежават голямо относително тегло. Материали от рода на ПДЧ не са добри, поради факта, че плътността на плочата не може да носи тежестта и отварянията на вратите.

Друго важно нещо, с което трябва да се съобразите – това са зидарските отвори. В повечето случи те не са стандартни и за да не се окаже, че сте си купили врати, които не ви вършат работа от гледна точка на размери, е добре да знаете как процедират сериозните фирми. След като сте решили, коя от тях ще ви обслужва и след сключване на съответния договор, специалисти ще дойдат на място да вземат размерите на вратите, ще ги изработят и след това ще ви ги монтират. От вас се иска освен да изберете модела и още нещо – от взимането на размерите до монтажа им, да не променяте отворите.

Разбира се, освен нестандартните врати, които в повечето случаи се поръчват от крайни клиенти, на пазара се предлагат и стандартни такива, но те са предимно за големи корпоративни клиенти, които предварително знаят стандартните размери, спазват ги и след това бързо и лесно се извършва монтажа.

Трябва да знаете и това, че все още има фирми на пазара, които не спазват уговорените срокове за изпълнение на поръчките. Има го и другия проблем – не е възможно вратите ви да бъдат изработени за по-малко от месец и половина и те наистина да са качествени. Ако ви казват от някоя фирма, че това е възможно – нашия съвет е да не й се доверявате, защото не се знае какъв ще бъде крайния резултат. Тези фирми, които предлагат качествени врати, ги правят бавно, защото имат много работа.

Говорейки за избора на цветове – възможностите са над 800, а относно дървесните тонове – там наистина няма ограничения. Предлагат се също така и фурнировани врати. Най-масово те са дъб и анегре. Разликата между двата материала, се състои в това, че дъбът е по-порест, а анегрето е по-нежна, по-влакнеста дървесина.

Целият обков – механизми, дръжки, панти… също е от значение. Не го пренебрегвайте и него. И запомнете – понякога от една добре изработена врата, но зле монтирана – става лоша врата. Сериозните фирми разбира се, дават гаранция за своите продукти, най-често тя е пет години.

За раздуването
Врати, които са произведени върху дървесна основа (MDF, HDF и др.) малко или много са хигроскопични и е възможна появата на раздуване. Единственото нещо, което пази вратата е качественото боядисване. Много хора се стряскат от това, че цената за боядисване тръгва от 90-95 лв. и може да стигне до 200 лв., но качествената боя наистина пази вратите от раздуване и им гарантира дълъг живот.

Входни врати
Блиндирани врати
Блиндираните врати най-често се предлагат с касов, асиметричен ключ, като в повечето случаи цената им варира около 1000 лв. Въпреки това дори и този начин на заключване в последно време не гарантира сигурността на вашия дом. Новият вариант на най-доброто заключване отново е патрон, но такъв, който от външната си страна има манганова планка срещу разпробиване. До патрона влиза само ключа. Едно базово изпълнение на такава врата варира от 1500 до 1900 лв. Или казано накратко – красота и здравина съчетани в едно.

Входни врати за къща.

Входни врати за къща
Те са от фибростъкло и с пълнеж от полиуретанова пяна. Гарантират топло- и шумоизолация. Отличават се с издръжливост на атмосферни условия, но не и със здравина. Този тип врати се правят за красота и са предназначени за къщи, които имат стабилна ограда.

Гаражни врати
Гаражните врати са съвсем отделен сегмент и погледнато реално на пазара можете да откриете три варианта.

Вариант № 1: отивате при един обикновен майстор, и той ви прави метална варта с ключе и проблема с гаража е решен.
Вариант № 2 са така наречените летящи крила – цялата врата се вдига и отива към тавана. Проблем обаче при този тип гаражни врати е това, че самите носещи механизми не са достатъчно стабилни. Разбира се има и качествени и стабилни носещи механизми, но те съответно са доста скъпи. Клиентите често си спестяват част от парите и много пъти след това започват да се оплакват от летящото крило.
Вариант № 3 – това са вратите, които са плъзгащи и вървят по тавана. При тях вече може да има топлоизолация и като качество определено може да се каже, че са най-добри.

Добре е да знаете
Тези, които преди няколко години са сменили вратите в своя дом, но въпреки това искат да разнообразят интериора си, могат да ги пребоядисат или да сменят цвета им. Преди обаче да пристъпите към тази промяна е необходимо да се свържете с фирмата, от която сте ги закупили, и да се осведомите с каква боя са третирани (полиуретанова, алкидна и т.н.). Запомнете винаги използвайте същия тип боя или лак, за да съхраните възможно най-дълго време вратите във вашия дом.

За металните каси
В случай че имате метални каси в интериора си, ви препоръчваме да ги махнете. По принцип те са заварени за арматурата в самия панел. Най-лесния начин да ги отстраните, е да разкъртите по два сантиметра около цялата каса и след това да срежете металните пръчки. След което касата пада лесно.
Проблемът идва тогава, когато металната каса се облича с друга каса, защото разстоянието, през което се минава е 80 см, а след обличането на касата с нова, то става около 65 см.

За цените
Интериорни врати:
Най-ниският ценови клас е при ламинатите, стандартни цветове – около 280-300 лева; врати с боя или т. нар. американски врати, стандартни плоскости – 350-400 лева. Най-скъпи са фурнированите врати, при тях цената зависи от цвят, байц и т.н. и може да стигне от 500 до 700 лв.

Блиндирани врати:
Цените им варират в широк диапазон – от 300 до 3000 лв.
Цената се определя не от вложения метал, а от финишинга и най-вече от самата брава.
Врати с летящо крило – около 1300-1500 евро.
Врати с панели по тавана – около 1500-1700 евро.

За повече информация посетете сайта на Интекст ООД.

Може да харесате още...