Сферите на Amazon – зимни градини с изключителни форми

Spheres 1

Перлата в короната на кампуса на Amazon в Сиатъл, струващ 4 млрд. долара, е чудо на архитектурата. Изграждани седем години, т. нар. Сфери представляват трио от свързани стъклени куполи с тераси, водопад и речни елементи, както и конферентна зала в къща на дърво и изцяло променят облика на кампуса.

Проектиран от архитектурното бюро NBBJ с идеята да представлява „хибридна среда, която насърчава производителността и сътрудничеството“, трийната структура с площ от 6000 квадратни метра се състои от бетонна основа, носеща 620-тонна конструкция от стомана. Конструкцията придържа триъгълни прозорци с двойно ламиниран изолационен стъклопакет, произведен от четири 5-милиметрови стъклени панели Starphire Ultra-Clear® с покритие от Solarban® 60 за соларен контрол и нискоемисионна функция на стъклото, доставени от Vitro Architectural Glass.

Благодарение на своя сложен и отличителен дизайн, Сферите надхвърлят конвенционалното  проектиране, използвайки разнообразна комбинация от ресурси и специалисти – от ландшафтни професионалисти до фасадни консултанти.

Първоначалният план е бил да се построи шестетажна правоъгълна сграда, но в крайна сметка се налага идеята „зимна градина“ и създаването на среда, в която служителите да могат да работят през цялата година.
Spheres 2Екипът от проектанти проучва няколко осъществени вече проекта за сферични зимни градини по света. Тъй като Сферите трябва да приютят 40 000 растения, изискванията за стъклата, освен здравина и топлоизолация, са да гарантират достатъчен приток на светлина за осъществяването на фотосинтеза.

Според Дейвид Садински, старши сътрудник в NBBJ, е задачата е да се увеличи максимално количеството слънчева светлина, като същевременно се ограничи навлизащата топлина. „Това ни подтикна да проучим различни стъкла и в крайна сметка ни доведе до избора на нискоемисионно стъкло с ниско съдържание на желязо, което позволява концентрирана част от светлинния спектър да проникне в сградата, отблъсквайки топлината. Тествахме над две дузини стъкла, преди да се спрем на Solarban® 60 Starphire®.

Избрахме стъкло Starphire® не само по архитектурни причини, но и заради функционалността. Конвенционалното прозрачно стъкло има зелен оттенък – това се дължи на желязото в него, което отразява постъпващия светлинен поток. Растенията във вътрешността на Сферите се нуждаят от повече дневна светлина, отколкото климатичните условия в Сиатъл могат да осигурят. Поради това нашият екип от градинари построи малка оранжерия в Уудинвил, Вашингтон, за да тества качествата на стъклото. И се оказа, че то е подходящо.“, добавя Дейвид Садински.

Стъклото Solarban® 60 осигурява пропускливост на светлината от 74% и топлопропускливост 0,41 при използване със Starphire Ultra-Clear® на изолационен панел с дебелина от 2,54 см. Освен че позволяват фотосинтезата и контрола на постъпващата слънчева светлина, стъклата постигат и други архитектурни цели – минимизират нуждата от изкуствено осветление и имат ослепителен блясък.

Може да харесате още...