Шокът с цените на имотите в Германия може да струва изборите на Меркел

Шофьорът на такси Майкъл Рудор живее от 20 години в апартамент в центъра на Берлин. Но увеличението на наемите го принуждава да си потърси друго жилище.

“В моята сграда сега има само милионери,” коментира Рудор, цитиран от Bloomberg. Той се премества в предградието Бриц на около 8 км. южно от центъра.

Цените на жилищата в големите градове на Германия се покачват с най-бърз темп от обединението през 1990 г., тъй като инвеститорите, които искат да се възползват от растежа в най-голямата икономика в Европа се насочват към недвижимата собственост, сочат данните на изследователската компания Bulwien Gesa AG.

В страна, където съотношението на наематели към собствениците е сред най-високите в Европа, германският жилищния бум се превръща в шок за много от гласоподавателите и в заплаха за победата на канцлера Ангела Меркел във федералните избори на 22 септември.

Цените на жилища са сред темите на кампаниите на всички политически сили. По-малко от четири месеца преди вота, основните партии обещават субсидии и регулации, за да спрат покачването на наемите.

Само 53 на сто от германците притежават домовете, в които живеят, в сравнение със 70 на сто от британците и 72 на сто от италианците, по данни на LBS. В САЩ този показател е 65 на сто.

Меркел засегна темата в реч във Франкфурт на 24 април, заявявайки, че правителството подготвя мерки, които ще влязат в сила през декември, за да ограничи покачването на наемите, които скочиха средно с 15 на сто през последните 5 години. Междувременно цените на апартаментите се повишиха с 23%, а заплатите – с 12%.

Необходима е интервенция на жилищния пазар, счита Меркел, като се позовава на необходимостта от достъпни наеми, без да се задушава изграждането на нови апартаменти за увеличаване на жилищния фонд.

Анкетите досега показват, че коалицията на Меркел води, но с малко и не би могла да състави самостоятелно правителство.

Скокът на цените на жилищата в Германия напълно се разминава с това, което става в останалата част на еврозоната, където имотите поевтиняха средно с 3.7% през последните 5 години. Освен това условията за сключване на договор за ипотека в Германия са по-строги от типичните за Европа, като обикновено се иска авансово плащане на 20% от сумата.

Никъде последствията от повишаването на цените не са по-очевидни, отколкото в Берлин. Наемите в германската столица се повишиха с 32 на сто през последните 5 години, докато цените на жилищата скочиха с 41%.

Най-скъпият град в това отношение обаче е Мюнхен, където наемът за едностаен апартамент струва на един неомъжен наемател около 25 процента от годишния доход. Това обаче е много по-малко, отколкото в други големи градове в Европа, като Лондон и Париж, където делът на разходите за наем е съответно 40% и 35%.

darikfinance.bg

Може да харесате още...