Ще бъде ли построена в Екатеринбург филхармония по проект на „Заха Хадид архитекти“

През април 2018 г. столицата на Урал Екатеринбург обявява конкурс за проект за нова сграда на филхармонията. В състезанието участват над 47 проекта от цял свят. През септември журито избира проекта на известното британско бюро „Заха Хадид архитекти“, основано от голямата архитектка Заха Хадид, която почина през 2016 г.

По замисъла на авторите на проекта вълнообразните линии на филхармоничната зала, типични за Заха Хадид, въплъщават идеята за музика „замръзнала в архитектурата“.

Целият комплекс представлява прозрачен павилион, който се издига близо до центъра на Екатеринбург. Извитите очертания на сградата се допълват от „мехурчета“ във вътрешната структура на проекта. Интериорите на фоайето и местата за публиката са създадени под формата на обособени отворени пространства и образуват интимни зони за възприемане на музиката.

Динамиката на проекта се основава на взаимното проникване на светлината и звука. Затова стъклото заема специално място в него. Прозрачните стенни панели откриват за зрителите гледката към близката градина, точно зад сцената. И от терасите на горните етажи посетителите ще имат великолепна гледка към църквата „Всички светии“.

Комплексът трябва да заема около 1,3 хектара. За мащабното строителство от регионалния бюджет са отпуснати 300 милиона рубли, но вече е ясно, че сумата няма да бъде достатъчна и най-вероятно ще бъде необходимо да се привлекат частни инвеститори.

Съдбата на проекта обаче е под въпрос. От една страна, новата великолепна сграда с уникален дизайн ще преобрази центъра на града и градината, която има историческа стойност. Освен това кварталът ще се превърне в истински културен комплекс и ще доведе до трансформации и в съседните квартали. От друга страна, на новото строителство се противопоставят местните жители. За да се построи постмодерният шедьовър на британското бюро, е необходимо да се разруши солидна жилищна сграда от периода на сталинизма с 37 апартамента. Обитателите им са написали протестно писмо до президента.

Въпросът засега остава открит, очаква се решението на местните власти.

.

Може да харесате още...