Ще има нов конкурс за обновяването на площад „Света Неделя“

Заданието за архитектурния конкурс за площад „Света Неделя“, изготвено от екип на УАСГ, е обсъдено с професионалните организации и гражданите, и разгледано на Експертен съвет няколко пъти. Организацията е на финала, като конкурсът ще бъде обявен в началото на септември по Закона за обществените поръчки. Конкурсът ще е открит и ограничен, което означава, че на първия етап могат да кандидатстват всички, които отговарят на поставените условия, а след това журито ще избере определен брой екипи, които да продължат в следващата фаза.

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, който представи идеите за обновяване на пл. „Света Неделя” и проекта „София – град за хората“ пред Австрийския културен павилион FLUCA на площад „Света Неделя“. Той припомни четирите стъпки, през които трябва да се премине, за да се постигне целта „София – град за хората“: подобряване на градската среда, на мобилността, на публичните и обществени пространства. Те бяха препоръчани от екипа на големия урбанист Ян Геел.

Промените в района на площада започнаха с разширяването на пешеходната зона по бул. „Витоша“, като към съществуващата беше добавен участъкът от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“. Решението мина с много дискусии през Столичния общински съвет, а хората все още трудно свикват, че пространството е пешеходно. Според арх. Здравков отсечката може да стане по-привлекателна за хората чрез провеждането на улични събития и поставянето на подходящи градски мебели.

Следващите стъпки са лятната градина, която ще бъде направена на Ларгото. Там собствениците на заведения са приели идеята за повече озеленяване, а от хотел „Балкан“ са се съгласили партерният им етаж да се обърне към площада.

Може да харесате още...