Ще могат ли прозорците да говорят?

Ще могат ли мебелите да възпроизвеждат музика или прозорците да говорят? Нищо чудно, ако са от звуковъзпроизвеждащото стъкло, представено от Asahi Glass Company по време на Седмицата на дизайна в Милано с поетична инсталация на японския архитект Мотосуке Мандаи. Това беше световната премиера на новото стъкло, разработено от водещата в областта на хай-тек материалите японска компания. Иновативното стъкло на AGC, което може да издава звук, открива нови пътища за архитектурата и дизайна.

Заради своята прозрачност стъклото е основен архитектурен материал, но въпреки че има много експерименти с неговите визуални свойства, много малко е направено, за да се развият акустичните му такива. AGC – Asahi Glass Company представя звукогенериращо стъкло, което може да превърне нашите огледала, прозорци и мебели във високоговорители. В Милано изгряващият млад архитект Мотосуке Мандаи представи поетична инсталация, която загатва за бъдещите акустични приложения на стъклото.

Звукогенериращото стъкло на AGC е нов тип ламинирано стъкло със специален междинен слой, поставен между два стъклени слоя. Това намалява присъщите резонансни характеристики на стъклото, за да може да се получат ясни, постоянни звуци в широка гама аудио честоти, вариращи от високи до ниски. Компанията създава този нов материал като част от усилията за постигане на висококачествена звукова продукция със стъклото като източник на звук, като материал, който се използва в строителството, мебелите и много други приложения.

Инсталацията на Мотосуке Мандаи Soundscape показва възможностите на стъклото, генериращо звук, чрез изграждането на поетично пространство, наречено от него “звуков пейзаж”. Под грубите бетонни сводове на тунелите, избрани за инсталацията в Милано, окачените стъклени панели се носеха плавно като “голямо стъклено платно, раздробено и разпръснато във въздуха”. Докато посетителите се разхождат, от окачените стъклени панели излизат релаксиращи естествени звуци на течаща вода и птици.Този “звуков пейзаж ” е възможен благодарение на технологията на AGC, която позволява на стъклото да възпроизвежда звук с най-високо качество.

.

 

Може да харесате още...