Ще отключваме ли вратата само с маншет?

Дали ключът на вратата ще изчезне напълно?

„Умният“ плат може да превърне дрехите ни в носими ключодържатели.

Използвайки магнитни свойства на проводящата нишка, изследователите от Университета на Вашингтон могат да съхраняват данни в тъкани. В този пример кодът за отключване на вратата се съхранява в пластир и се чете от масив от магнитометри.

От клавиатурата до тъчпада, учените са разработили всички видове алтернативи на конвенционалните метални ключове. Сега учените във Вашингтонския университет са разработили „умен“ плат, който според тях може да се използва за създаване на дрехи, програмирани с идентичността на потребителя. Това ще позволява да се отварят вратите у дома и на работното място само с шумоленето на ризата.

„С нашия подход ние можем да превърнем ежедневните дрехи като риза в магнитен твърд диск, който може да съхранява кодове и изображения и който може да бъде хвърлен в пералня и сушилня без загуба на информация“, казва Джъстин Чан, докторант по компютърни науки и инженерство в университета и водещ автор на проучването за новата технология.

За изследването Чан и колегите му използваха шевни машини и проводящи нишки, които дават възможност за магнетизиране на бродерия. След това те използваха магнит, за да „програмират“ секции от бродерията с положителни или отрицателни полюси, за да представят нулите и тези на цифровите кодове. Тези получени кодове могат да бъдат прочетени от магнитометър, нескъп сензор, който открива магнитни полета.

В един тест, изследователите са програмираха кръпка за ризи с паролата за електронно заключване на вратата. Те успяха да отключат вратата, като плъзнаха маншета пред масив от магнитометри, прикрепени към вратата.

Чан казва, че технологията е по-евтина алтернатива на обикновените клавиатури, които съхраняват пароли в чипове с радиочестотна идентификация (RFID) и използват електромагнитните полета за идентифициране на хора или предмети. „Четецът на RFID може да струва стотици долари, докато всеки магнитометър може да намерите за цена на дребно под долар“, споделя Чан. „Можете да имате много по-евтин четец, който да чете информация от вашите дрехи.“

Пластирите от тъкан, разработени от Чан и неговия екип, могат да бъдат пришити в дрехи по време на производството, а след това по-късно да бъдат програмирани с индивидуални магнитни пароли по същия начин, по който персоналът на хотела вече програмира ключови карти за гости.

Интелигентните платове могат да бъдат зашити и в униформите на работници, казва Чан. Така „вместо ежедневно да сканират RFID ключови карти, за да достигнат работната зона, тези служители могат вместо това да сканират маншета на ризата си срещу четеца и да имат лесен достъп до упълномощени зони“.

И накрая, изследователите казват, че търговците на дрехи могат да използват новата технология за контрол на инвентара, с магнитни баркодове или етикети за сигурност, зашити в дрехите.

Технологията е описана в доклад, представен на 25 октомври пред Асоциацията за компютърни машини на симпозиум в Квебек, Канада.

Може да харесате още...