Щорите – история и съвремие

Смята се, че първообразът на щорите е измислен от древните египтяни, в опита им да се прикрият от палещите лъчи на слънцето в пустинята. Те измислили хоризонтален навес, изплетен от тръстики, постоянно обливан с вода. Колкото и примитивно да звучи това за съвременните хора, за времето си е било истинско слънцезащитно устройство.

Оттогава продуктите за прикриване на светлината са еволюирали до познатите ни щори, сенници, капаци и т.н. Тези ценни, през горещите месеци, продукти продължават развитието си и днес имаме огромно разнообразие от възможности, когато искаме да засенчим стаите си. Всъщност приложението им дори се е разраснало и вече щорите се използват, освен за сянка, също за шумоизолация, предпазване от нежелани погледи, защита. С тях човек може да разкраси интериора и екстериора на своя дом.

ВИДОВЕ
Щорите биват вътрешни – вертикални, хоризонтални, рулонни (ролкови) и др. и външни (защитни, изпълняващи ролята на капаци за прозорци). Основен елемент на всички типове щори, с изключение на рулонните, са ламелите – пластини от тъкан, пластмаса, метал или дърво. На вертикалните щори те са разположени вертикално, а на хоризонталните – хоризонтално. Ламелите на защитните щори са свързани в цялостно платно, навиващо се около вал. В същото време, когато има спусната част от щората, на нея може да се регулира степента на застъпване на ламелите и съответно количеството на преминаващата светлина. Рулонните щори се правят на същия принцип, но от цяло парче тъкан или от малки дървени ламели, свързани в непрекъснато платно.

Класиката в жанра са хоризонталните щори (венециански). Преди години се срещаха предимно в офисите, но вече разнообразието на материали и цветове, както и дизайнерските решения, започнаха да ги правят предпочитани и за дома. Хоризонталните щори се произвеждат от алуминиеви или пластмасови ламели с различна широчина. Те са еластични, здрави, а трайността на цветовете им е голяма, благодарение на съвременните покрития, с които работят фирмите. Наредените един над друг ламели се управлявят от затворен механизъм, посредством лост, въженце или от електромоторче с дистанционно. Могат да се сложат на двукатна дървена дограма, между двата прозореца или от вътрешната страна на единичната дограма. Монтират се или директно върху дограмата или на стената над нея. Лесни са за поддръжка и почистване, а проникването на светлината може да се контролира много фино и прецизно, затова си остават едни от най-предпочитаните модели.

Хоризонталните щори могат да бъдат и дървени. Монтажът и управлението са като при алуминиевите и пластмасовите. Те са по-скъпи, поради естествения материал, създават усещане за уют и топлина в помещението.

Вертикалните щори придават голяма изисканост на дома. Те са модерната алтернатива на завесите. Използват се предимно при големи прозорци, витрини, цели стени от плъзгащи се прозорци. Произвеждат се на текстилна основа, от импрегниран полиестер, който е антистатичен и не задържа прах. От дебелината на ламела зависи степента на пропускливост на светлина (колкото са по-плътни, толкова повече спират светлината). Механизмът за управление позволява няколко варианта събиране на щорите: в ляво, в дясно, в двата края едновременно (т.е. разделяне) или по средата.

Щорите от текстилно руло могат да осигурят както леко приглушена светлина, така и абсолютно затъмнение. Изработват се от материали с разнообразен състав (памук, полиестер, коприна, фибростъкло, PVC и т.н.). Имат богат асортимент от десени, разнообразни механизми за управление и много различни начини на монтаж. Щорите руло са едни от най-икономичните поради наличието на минимален брой компоненти и сигурен механизъм.

Текстилни са и щорите тип плисе. Много елегантни и ефективни като продукт, тъй като пасват на всякакъв вид прозорци – класически и нестандартни. Изработват се от полиестер и могат да се перат в хладка вода. Изглеждат изключително оригинално, ако върху тях има щампи, което ги прави перфектни за детски стаи, а и за всяко друго помещение в дома.

Римските щори се смятат за едни от най-елегантните и придаващи изисканост щори. Те се състоят от големи парчета плат, в краищата на които са зашити стабилни хоризонтални летви, осигуряващи правилното набиране на щората. Римските щори са ефективни заместители на завесите. Ако имат някакъв недостатък, то е, че са подходящи само за правоъгълни прозорци и изискват място над прозореца, където да се съберат, ако искаме да го отворим. Движението на римските щори е единствено по вертикала.

Щорите Японска стена внасят частица източна култура в западните ни домове. Те се използват за покриване на големи прозорци, стени или като паравани между стаите. Японската щора е съчетание от вертикална щора и перде. Състои се от няколкоканален пластмасов корниз и вертикални пана, които могат да се прибират едно пред друго. Във всеки от каналите се движи една платнена плоскост, в чийто долен край има тънка метална тръба, за да виси опъната и в линия с корниза. Те не събират прах и не задържат петна.

Друг тип щори са външните. Те имат пряко отношение към екстериора, към фасадата на сградата, в която живеем. Към основните им характеристики се прибавят топло- и шумоизолацията. Те блокират слънчевата радиация преди да е достигнала до стъклото, намаляват значително температурата в помещението през горещите месеци и предпазват от загуба на топлина от стаята през студените месеци. Произвеждат се от алуминий и ПВЦ и биват ролетни (навиват се на руло в кутия, в горния край на прозореца) или ламелни. И двата вида външни щори се регулират от вътрешната страна на прозореца – с шнур, манивела или чрез електрически двигател (с бутони или дистанционно управление).

Множество фирми на българския пазар предлагат цялото разнообразие от видове щори – чрез производство и внос.

Такива са:

Фирма Велукс предлага различни видове вътрешни и външни щори за управление на светлината. Сред тях са:
– Затъмнителни щори: Напълно затъмняват помещението, идеални за спални, предлагат се в различни цветове и шарки.
– Венециански щори: Елегантни и практични; може да управлявате количеството и посоката на светлината.
– Соларни ролетни щори: Нови ролетни щори – със слънчеви батерии и дистанционно управление. Улеснен монтаж, без окабеляване.
– Ролетни щори: Позволяват Ви дискретно да омекотите директната слънчева светлина в стаята.
– Външни сенници: Лесен и ефектен начин да намалите топлината от слънчевите лъчи, като запазите светлината и гледката. Оригинален дизайн и лесен монтаж.
– Възможности за управление на щори: Лесно управление на щори и прозорци.

ALUKÖNIGSTAHL е фирма, ориентирана към модерните технологии и прогреса. Слънцезащитата е изключително важен момент при проектирането на сгради по индивидуални дизайнерски решения. Водещ е стремежът на човека да регулира притока на светлина според нуждите си. АLUKÖNIGSTAHL Ви предлага вярното решение благодарение на системите за слънцезащита SCHÜCO.

Богатата продуктова гама включва от ламели до текстилни щори – ръчно или електрозадвижвани. Слънцезащитните продукти SCHÜCO са от ново поколение ултрамодерни системи за управление на сгради – използвайки ги Вие правите крачка към бъдещето.

СААВ ООД започна дейността си в началото на 1999г. с производство на  навиваеми промишлени и гаражни врати, охранителни ролетки и външни ролетни щори и за кратко време се превърна в една от най-проспериращите фирми в бранша. Фирмата предлага:
Ролетни Щори с вградена кутия (производител Salamander): Вградената кутия е топлоизолирана, монтира се заедно с дограмата. Тя намалява светлия отвор на прозореца от 170мм или 190мм. Изпълнени от алуминиеви ламели. Те предпазват не само от светлина и директни слънчеви лъчи, но и от външните температури. Те могат да намалят температури в стаята през летните месеци до 15 градуса и да повишат през зимните месеци до 5 градуса. Възможност за ръчно или автоматично задвижване. Стандартно изпълнение в цвят бял.
Ролетни Щори с външна кутия (производител Саав): Външната кутия позволява да бъде монтирана, освен върху дограмата и извън светлия отвор и по този начин не намалява проникващата светлина през прозореца. Изпълнени от алуминиеви ламели. Те предпазват не само от светлина и директни слънчеви лъчи, но и от външните температури. Те могат да намалят температурата в стаята през летните месеци до 15 градуса и да повишат през зимните месеци до 5 градуса.  Възможност за ръчно или автоматично задвижване. Стандартно изпълнение в бял цвят.  Нестандартни цветове  по каталог RAL и имитация на дърво цвят златен дъб.
Кепенци за прозорци (производител Salamander): Системите кепенци са произведени от висококачествен, устойчив на удар и атмосферни въздействия материал – РVС. Метални армиращи профили гарантират висока надеждност, перфектна функционалност и допълнителна сигурност. Атрактивен и ефективен декоративен слънцезащитен елемент предпазващ и от дъжд и вятър.

KÖMMERLING предлага множество прозоречни системи, които със своето многообразие от видими височини и дълбочини на вграждане на крилото и касата, с разнообразните си кострукции с подвижен и стационарен делител, декоративни или делящи стъклото шпроси могат да изпълнят всякакви прозоречни фантазии.
Кутията за монтаж в новостроящи се сгради е кутия за ролетни щори от пластмаса, специално разработена да откликне на нуждите на новото строителство. Може да се замазва както отвън така и отвътре. Ако се наложи тя може да се монтира точно зад щурца, наравно с него. Насоченият надолу ревизионен отвор позволява оптимален достъп до вътрешното пространство на кутията. Системата е идеална за изработката на елементи за прозорци „френски тип“. Съществува и възможност за допълнително вграждане на ролетен комарник. Вътрешното пространство на кутията е скосено навън. По този скосен участък се отвежда вкараната с ламелите при вдигането на щората вода.

Декьонинк България ЕООД е водещ доставчик за България на модерни и интелигентно проектирани PVC профили за пазарите на прозорци и строителни материали. Създадена неотдавна, Декьонинк България ЕООД заема ключово място на пазара в България. Работата на Декьонинк България ЕООД се осъществява от добре организирана и съвременна складова база в София. Разположена на комуникативно място в кв.  Дружба, лесно достъпна от основните артерии на София, оборудвана с необходимата складова техника, разполагаща с достатъчна и разнообразна складова наличност и съвременен и добре оборудван офис, складовата база е гаранция за постигане на високите цели, които си поставя Декьонинк в България.
Седалището на Декьонинк България ЕООД – намиращо се в Пловдив, разполагащо с изложбена зала, техническа и технологична информация – е допълнителна възможност за качественото обслужване на нашите клиенти в цялата страна.
Фирмата предлага богата гама от ролетни щори и капаци.

Фирма НИРАЛЕКС представя  на българския пазар комплексната програма за слънцезащита. Тя включва в себе си: 15 типа продукти; 237 модела; 188 вида материали; 1554 цвята. Произведени са преимуществено в Чехия, Германия и Австрия с висококачествени материали и по най-съвременни технологии. Основната част от продуктите са на пазара вече над 12 години и успешно са издържали проверката на времето при най-разнообразни условия на експлоатация. Най-характерното за програмата е това, че тя е ориентирана  изцяло към продукти, отговарящи на изискванията на потребителя и нормите на слънцезащита и топлоизолация в страните от Европейската общност. Новите продукти и материали и цялостното развитие на програмата са съобразени с европейските тенденции  в това направление.

Водещите продукти с марка INFRESA на фирмата са:
– Външни ламелни щори;
– Външни ролетни щори;
– Сенници, екстериорни и интериорни системи за слънцезащита на големи площи, мрежи против насекоми, двигатели и автоматика.
– Хоризонтални алуминиеви щори;
– Вътрешни хоризонтални щори с ламели от дърво и бамбук;
– Вертикални интериорни щори;
– Вътрешни текстилни рула;
– Плисе щори;
– Римски ролети;
– Универсална слънцезащитна система тип „балдахин”;
– Японски плъзгащи се панелни стени /JPPS/;
– Релси за пердета.

Алекса–Стоилов и Ко – работи с немски, италиански и испански текстилни тъкани. Разработка на фирмата е щората „Изо дърво”. Тя е с широчина на ламела 50 мм (стандарт), който е много популярен в Северна Америка. Притежава всички предимства на обикновената венецианска алуминиева щора. Това, което я прави по-различна от стандартните щори, е много добрата слънцезащита и идеалната топлоизолация. Тя много прилича на дървените щори, но за разлика от истинското дърво, което се огъва и надува от продължително слънцестоене, при щори “Изо дърво” този недостатък е самоизключващ се. Това се дължи на качеството и здравината на материала, от който се изработват ламелите.

Арексим – работят с материали и по технологиите на холандската фирма Hunter Douglas и използват запазените им марки Sunflex и Luxaflex. Хитови в интериора са дървените венециански щори, с ширина на дървените ленти 25 мм, дебелина 2,5 мм и са произведени от американско палмово дърво BASS WOOD. Можете да изберете светло-бежов цвят – „череша” и по-тъмен – „махагон”. Нашият съвет за перфектна слънчева защита и уют в дома Ви – венециански алуминиеви или дървени щори в комбинация с лека завеса.

Боряна 22 – официален представител на Satller Grouр–Австрия – производител на ПВЦ и акрилни платове за сенници, тенти, мембрани и др. Предлагат всякакви видове готови продукти – широкоплощни сенници, с падащо и с чупещо се рамо, тип кошница, платнища и др.

Гершман и Ко – българо-американска компания, директен вносител и производител на всички видове щори с марката Gershman. Най-новият изключително функционален тип римска щора, която предлагат е с двоен механизъм – ефирна и плътна материя, която отговаря на всички възможни изисквания на клиентите за достъп на светлина, достатъчно затъмнение, достатъчна видимост навън и почти никаква навътре, естетически издържан вид и лесна употреба. Монтира се само на таван или стена на около 17-23 см над дограмата, като всяка материя има собствено управление, което я регулира в зависимост от желанието на клиента. Лесно се сваля, пере се в пералня на 30 градуса без центрофуга, не избелява от слънчевите лъчи и може да осигури 100% затъмнение.

Камакс – българо-чешка фирма, производител и вносител на слънцезащитни продукти. Нейни търговски партньори са реномирани фирми от бранша, като Hunter Douglas (Холандия), Turnils (Швеция), AluLUX (Германия), Selt (Испания) и Stin (Чехия). Плисе&дует щорите на Камакс комбинират ултра модерен дизайн и великолепен контрол на светлината, редукция на температурата и видимостта. Покриват голям спектър от прозорци с неправилни форми, запазвайки своята функционалност и различни форми на управление. Предлагат се три начина на управление, девет модела на движение на плата и модел „Ден&нощ” – една щора с два различни плата.

Лефо – оторизиран производител в България на Hunter Douglas за луксозни дървени щори с широчина на ламелите 25 и 50 мм, в богата цветова гама. Те са подходящи за различни дизайнерски решения, според предпочитанията на клиентите. Може да се варира при избора на цвета на дървесината и текстила. Освен като визия, дървените щори имат също така и практическа стойност, намаляват енергийния разход на климатика, защото дървото е добър изолатор, не се нагрява и не излъчва топлина, за разлика от метала. Поради тази причина този вид щори са най-подходящи за южни и югозападни изложения, особено когато площта на остъкляване е голяма. Има възможност за електроуправление.

Солис – фирмата е производител на всички видове щори и вносител на бамбукови щори, PVC венециански щори и врати хармоника. Щорите Руло са произведени с материали на Hunter Douglas, биват два вида в 57 разцветки, с изчистен цвят или с десен. Моделите могат да бъдат с водач или без.

Фирмата разполага с 52 фирмени магазина в по-големите градове в страната и работи с над 300 фирми от различни градове като постоянно разширява дистрибуторската си мрежа.

Произвежда още: гаражни врати, охранителни ролетки, противонасекомни мрежи.

Щорис – директен вносител на материали за изработка на вътрешни щори и лидер в тяхното производство. Предлагат се два основни вида – китайско и холандско производство, като всеки от тях може да се окомплектова с 3 различни вида плъзгащи системи. Системите са алуминиеви, пластмасови, с и без успокоители. Цветовата гама и текстилните материали са неограничени. Предлагат и собствена колекция от вертикални щори LifeStyle, която включва над 350 различни вида цветове и модели.

Повечето фирми, които се занимават с дограми и врати, също предлагат щори. За повече информация посетете раздел Слънцезащита.