Щорите – традиция и новости в избора на българина

Традиционализмът на българина се проявява в не една насока, особено ако говорим за избор на продукти. Българинът е склонен да се доверява години наред на изпитани продукти от утвърдени производители, като търси качество и практичност. Щорите са показател за това, че доста време той не изневери на познатите вътрешни ламелни щори или външните ролетни щори. Но присъщото му любопитство го кара и тук да експериментира с нови материали, цветове и технологии, които едновременно задоволяват претенциите му за индивидуалност и стремежа му към по-добър комфорт. Наред с традиционните щори от пластмаса и алуминий, той търси уют, естетика и добра слънцезащита сред естествени материали като дърво, бамбук и кожа. Спира се и на практични текстилни материи със специфичен дизайн и подобрени показатели.

Дизайнът не бива да е съвършенство, а индивидуално несъвършенство, съветват специалисти. В този дух е и съвременната тенденция в дизайна на слънцезащитата, която обединява разнородни стилове, материи и текстури. Функционалността и иновативността се съюзяват в името на по-успешно и ефективно приложение.

Според един от водещите немски производители на щори и текстил GerShman, водещата линия през тази и следващата година е хармонията на човека с природата, изразена посредством зелените тонове, а живописният хаос във формите е отражение на творческото въображение. Продължава да бъде актуално и усещането за чистота, подчертано с носталгични детайли в меки, пастелни лешникови тонове.

Тенденции

Водещ при избора на материали за фасадата като цяло е комплексният подход, като стремежът в последните няколко години е съчетанието на естествени материали и иновативни технологии. Слънцезащитата не прави изключение от тази тенденция. Години наред тя се изразяваше в поставянето на вътрешни щори от алуминий, пластмаса или плат, както и външни ролетни щори. Днес щорите са се превърнали в неизменна част от дограмата, под формата на вградени ролетни щори или външни алуминиеви ламели, с ръчно или електроуправление с дистанционно.

Външните ламелни щори са съвременния отговор на изискванията за енергийна ефективност, максимална слънцезащита и изчистен дизайн на сградата. Възможността за автоматичен контрол, посредством датчици за слънце, дъжд и вятър, е начин за цялостно управление на слънцезащитата в сградата. Това са съвременни системи, които се предвиждат още на ниво проектиране на сградата и нейното остъкляване, с цел по-добра климатизация и намаляване на топлинните загуби. Вече наблюдаваме успешното им приложение в много съвременни офисни, търговски и обществени сгради.

При щорите за дома има лек превес на вътрешните щори от текстил и естествени материали (дърво или бамбук), за сметка на алуминиевите. Наблюдава се и предвидливото планиране на външни щори, вградени в дограмата. Но реална оценка за направения избор и ефективността на инвестицията може да се направи едва след отчитане на разходите за отопление и охлаждане в помещенията.

Ето защо всеки потребител е длъжен да изисква подробна информация от производителя или търговеца за конструктивните особености на щорите, качеството и характеристиките на материалите, вложени в тях.

Монтажът и правилната последваща експлоатация са другите два фактора, от изключително значение за постигането на добър краен ефект и комфорт в дома, на работното място или в което и да е друго помещение.

Традицията и сигурност с външните ролетни щори

Външните ролетни щори са издържали проверката на времето като устойчиви и практични слънцезащитни продукти. Сравнително опростената им конструкция и елементарен начин на управление, ги поставят сред най-приложимите в миналото сленцезащитни продукти в жилищните помещения. Освен добра слънцезащита те са и добър термоизолатор през зимата, като същевременно предпазват дограмата от прах, дъжд, вятър или механични повреди. Ламелите са алуминиеви, пълни с изолационен материал – пенополиуретан, което ги превръща и в мощен шумоизолатор. Някои производители отчитат разлика от 47dB между отворени и спуснати щори. Донякъде те имат и охранителна функция. Придвижването им е в две посоки – нагоре и надолу, като се водят по странични релси и се прибират в затворена външна кутия. Управлението им е ръчно (с шнур или манивела) или с мотор (с бутон или дистанционно).

Това е един от продуктите, който може да се сложи по всяко време на дограмата, независимо дали е дървена, PVC или алуминиева. Те имат изключително дълъг срок на експлоатация – над 20 години. Недостатъкът им е, че не могат да регулират светлината при спусната щора, като изцяло ограничават контакта с околната среда. Ето защо някои предпочитат като допълнение и някакъв вид вътрешна слънцезащита.

Има и външни ролетни щори от PVC, които се управляват ръчно и се събират външно в кутия. Възможни са и комбинации от PVC ламели, а кутията, конзолите и механизмите са от алуминий.

Интегрирани ролетни щори

Съвременните изисквания към дограмата, добрата изолация и климатизация на сградата, налагат все по-често външните щори да се предвиждат при проектиране или при избора на дограма. Не случайно повечето производители на дограма от Западна Европа стандартно я предлагат с вградени в нея щори. Предимството на вградените щори е в безукорната функционалност и перфектната изолация.

Производители на дограма като VEKA, Profine (KÖMMERLING, KBE, TROCAL), Ролпласт и др. произвеждат системи кутии за ролетни щори. По този начин прозорецът, щората и кутията образуват едно хармонично цяло и се монтират заедно, при това с много малко усилия.

VEKA предлага кутии и профили за щори от висококачествен, устойчив на удар и атмосферни въздействия РVС материал, като гарантират висока надеждност и стабилност. Металните им армиращи профили придават допълнителна противовзломна сигурност.

Серията кутии RolaPlus на Profine са в три варианта: мини – за интегриран монтаж, за новостроящи се сгради или за допълнителен монтаж. При кутията за допълнителен монтаж RolaPlus няма значение дали зидарията е еднослойна, многослойна или с външна изолация. Монтажът й се извършва директно върху прозореца или като отделен строителен елемент върху самата фасада.

Ролпласт предлага системата вградени щори SP Integro с алуминиеви ламели, която би могла да се монтира както на новостроящи се сгради, така и при смана на прозорците. Кутията в този случай има също три варианта на монтаж, в зависимост от стадия изпълнение на фасадната конструкция. Наличието на ревизионни клапи дава възможност за отваряне при необходимост при експлоатация.

Фирмите предлагат възможност да се комбинират форми, повърхности, цветове, ламели и панели, с което да се задоволи всяко лично или архитектурно изискване. Освен богатството от цветове, външните интегрирани щори могат да се проектират и за индивидуални височини на прозорците и вратите. В кутията на интегриранаите щори обикновено се предвижда и ролетна противонасекомна мрежа.

Външните ламели пестят енергия и създават максимален комфорт

Една от съвременните тенденции за слънцезащита са ламелните щори. Те регулират най-ефективно достъпа на светлина и видимостта в помещението, като придават изчистен и желан интериор и екстериор на всяка нова сграда. Според формата си ламелите са два вида „С“ и „Z“, като и двата отразяват слъневите лъчи към тавана на помещенията и по този начин светлината се разпределя равномерно без да пречи при работа с монитори и без да нагрява и поврежда повърхностите. Регулирането и въртенето на ламелите позволява светлината да се пропуска точно колкото е необходимо. Те пропускат от 2 до 12% от слънчевите лъчи, като има почти нулев пренос на топлина, с което се елиминира парниковия ефект в помещението. Освен това намаляват температурата с 5 до 15°С, без наличието на климатик.

Те имат различни варианти на монтаж – пред дограмата, с помощта на бленди за скриване на ламелите, в изработени ниши в стената (скрит монтаж) или декоративни бленди върху окачени фасади. Задвижването им отново е във вариант ръчно или ел. задвижване с дистанционно.

По данни на представител на водещи европейски производители -фирма „Ниралекс”, външните ламели са най-широко разпространени при сгради с административно и производствено предназначение, като в страните от Средна и Западна Европа те заемат над 50%.

При големи обекти ефикасността на слънцезащитата може да бъде увеличена с инсталирането на система за автоматично управление на щорите с датчици за слънце, вятър, температура или таймери.

Според специалисти, използването на автоматични щори в група би могло да намали с до 30% енергийните разходи.

Пример за максимално засенчване и улеснен начин за контролиране на светлината е системата ламелни алуминиеви щори SCHÜCO Raffstore BEB (Basic External Blind – Основен външен трансперант). С различните ширини на ламелите, те предлагат индивидуални решения за почти всички фасади и прозорци.

Вътрешните щори – елегантен дизайн и практичност

Вътрешните щори са най-често приложимите продукти за защита от слънцето, като изборът на материал е измежду алуминий, различни видове текстил, дърво и бамбук. В зависимост от принципа на работа те са хоризонтални и вертикални. Хоризонталните от своя страна са няколко типа – венециански (алуминиеви, дървени или бамбукови ламели), руло, плисе, римски, японска стена и др.

Вътрешните хоризонтални щори, наричани още венециански, са може би най-широко разпространени и предпочитани поради своята практичност и ниска цена. С лесната си употреба и добър защитен ефект те „затвориха” много офиси и домове. Голямото разнообразие от цветове и материали улеснява вътрешния интериорен дизайн и допринася за тяхната популярност. Най-разпространени са алуминиевите щори, монтирани пред стъклото или между стъклата в стъклопакета. За подобряване на цялостния външен вид фирмите използват фиксатори, които прикрепят долния профил на щората към дограмата и странични водачи, които изпъват щората. Тези екстри завишават с 50% цена на ламелните щори. Въпреки добрата им защита от слънце обаче, те задържат топлината вътре в помещението, с което се създава парников ефект.

Венецианският тип ламелни щори, както и вертикалните щори от плат са част от продуктовата гама на всеки производител или търговец на дограма. Много от производителите работят по лиценз и на холанската фирма Hunter Douglas, прилагайки широка цветова гама и покрития (лакирани, полирани, перфорирани, имитация на бамбук, шагрен и дърво). Сревнително нови модели са дървените венециански щори, с механизми на Hunter Douglas, произведени от американско палмово дърво BASS WOOD.

Сред актуалните в последните няколко години модели са хоризонталните щори от естествени материали – дърво, бамбук или естествена кожа. Ламелите от бамбук са доста издръжливи и не се нагряват от слънцето, като същевременно биха могли да понижат температурата в помещения без климатик. Бамбуковите щори са изключително лесни за монтаж и удобни за поддръжка. За разлика от дървото бамбукът не се влияе от влага и вода. Щорите се махат и почистват с вода, което не наранява материала. Те са подходящи както за дома и вилата, така и за офиси, хотели, ресторанти, SPA центрове и т.н.

В момента голяма част от фирмите имат летни промоционални оферти за традиционните модели щори, с минимум 10% отстъпка от цената, а някои дори ги предлагат като бонус при поръчка на дограма.

Съвременни материи и комбинация от платове

При платовете освен нови десени навлиза и ново поколение негорими или антистатични материи, с различна степен на шумо- и топлоизолация. Щорите от текстил – тип „плисе”, „роло”, японска стена или римска щора внасят така желаната нотка елегантност и следват модните тенденции на съвременния интериор. Изборът на цветова палитра се допълва и от естетическите предпочитания на обитателите, както и техния темперамент.

За някои потребители щорите у дома не са акцент от интериора, а само средство за слънцезащита или практичен продукт, който заменя плътните завеси. Един удобен вариант с функция „ден и нощ”, са двойните щори от плат, които комбинират ефирна материя с изцяло декоративен ефект за деня и плътна – за много слънчево време и за вечерта.

Моделът „ден & нощ” съчетава два различни плата, с три профила – горен, среден и долен. Горният профил е неподвижно закрепен, средният и долният профил се движат, което позволява да позоционирате плата точно където желаете.

Новите варианти на римска щора и тип руло от различни материи и дистанционно управление са също предпочитан интериорен продукт за дома. Щората тип „Японска стена” внася свой специфичен стил в интериора. Тя се състои от няколко текстилни панела, които могат да се движат свободно в специални улеи или да се управляват с различни видове механизъм. Предпочитан е за по-големи и широки прозорци.

За тези, които не могат да изберат между венециансики щори и тип „роло”, фирма Солис предлага двойна щора, състояща се от текстилни платна, редуващи прозрачни с плътни ленти. Те са от полистер, което ги прави подходящи и за мокри помещения. Оста на движение е скрита в касета, а монтажът им се осъществява върху дограмата, на стената или тавана.

Актуалността на материите, степента им на пропускливост, абсорбция и отразяване на слънчевата светлина, е водеща при избора на щори от плат.

Щорите са лицето на прозорците и всяка фасада, затова и изборът им е свързан с определени изисквания, съобразно техническите параметри на дограмата, формата на прозорците, тяхното разположение и необходимия комфорт в помещенията. Едва след това идва изборът на цветове, начинът на задвижване и допълнителните екстри. Съвременната слънцезащита е необходимост и инвестиция. Това подтиква и производителите да създават нови технологии и материи за производството на щори със съвременен дизайн и високи енергоефективни параметри.

Но не бива да забравяме, че освен удобство, щорите са и чудесен начин да променим декора и създадем индивидуален стил и уют, най-вече у дома.

Може да харесате още...