Шумоизолирана PVC дограма за спокоен сън и здрав живот

shumoizolacia

Животът в центъра на града или на оживени улици е придружен от постоянен шум. За да се насладите на спокойствието в собствения си дом, трябва да помислите за инвестиране в звукоизолирани или шумозащитни прозорци.

Според проучвания повече от 70% от хората казват, че се натъкват ежедневно на обременяващ и досаден шум, а един на всеки пет се оплаква от досаден шум в дома си. Оживените улици или шумните съседи могат ефективно да съсипят нашето ежедневие, лишавайки ни от тиха почивка и сън. Днес, в много градове, съзнателните потребители инсталират звукоизолирани PVC прозорци.

Шумът причинява непоправими вреди на здравето

Всеки постоянен шум стресира организма ни. Факт е, че човек понякога дори не го забелязва, свиква с него, но въпреки това тялото започва да реагира на този нетипичен за него звук. Човек има свойството да анализира шума и да определя има ли опасност за него. Повишеното ниво на шум води до постоянно разпръскване на някои видове хормони, произвеждани при хроничен стрес. Външно изглежда, че здравето на човека не е в опасност, обаче общото здравословно състояние по някакъв начин се влошава. Постоянното шумовото замърсяване в домашната или работната среда е сравнимо с наличието на лека депресия, тревожност или действие на непрекъснат външен дразнител.

Продължителното излагане на вредни звуци за здравето – може да допринесе за загуба на слуха, както и за появата на заболявания на нервната система и кръвта, а според някои учени допринася за затлъстяването и провокира инфаркти.

Първите признаци за умора на организма от прекомерен шум са проблеми със съня, главоболие и нарушения на апетита. Ако имате такива симптоми, значи може би е време да замените съществуващите прозорци с шумозащитни.

Съществуващата нормативна база насърчава използването на шумоизолирани прозорци

В съответствие с регламентите относно техническите условия за ползване на сгради и съоръжения, обектите трябва да бъдат проектирани и конструирани по такъв начин, че нивото на шума, който ще достига до обитателите или хората в околността да не предизвиква никакъв риск за здравето им и да им позволи да работят, почиват или спят в приятна обстановка. Така нормативите насърчават инсталирането на шумоизолираща дограма.

shumoizolacia

В момента европейските стандарти строго регулират нивото на допустим шум в жилищното строителство, в зависимост от функциите на всяка стая. Например, за еднофамилни къщи, максимално ниво на шума в спалнята не трябва да надвишава 20 db, а 25 db да е максимум в хола, по всяко време. За апартаментите нормата е 25 децибела за спалните и 30 децибела в гостните.

За човек се смятат опасни нивата на шум от 80-85 децибела, което се равнява на звука при работа на строителна техника. В същото време, на оживена улица по време на пиковите часове, генерираните нива на шум могат да достигнат до около 95 децибела. Учените смятат, че може би ще е по-безопасно да се вземат като горна граница на безопасност 75 или 65 децибела.

shumoizolacia

Докато се водят дебати за преразглеждане на стандартите, животът в шумна среда може да причини непоправими вреди на здравето ни. Ако искате да си осигурите комфортна среда, дори и да живеете в центъра на града, една рационална инвестиция е шумоизолираните прозорци.

Какво е коефициентът на шумоизолация при PVC дограма?

Акустичната защита за прозорци, известна като звукоизолация, се определя от коефициент на шумоизолация Rw, изразен в децибели. Колкото е по-високо съотношението, толкова по-малко шум влиза в помещението.

Когато купувате PVC дограма, експертите по шумозащита препоръчват да се поинтересуваме, дали посоченият коефициент се отнася за стъклопакета или за цялата прозоречна система. Разликите на Rw в този случай могат да са значителни.

dobar sun

Също така известни производители на PVC прозорци предлагат спектрални корекционни коефициенти, които са обозначени със C и CTR. Първият показва една допълнителна информация за пригодността на строителния продукт за шум с равномерен честотен спектър, като напр. жилищен шум, железопътен шум, шум от детска площадка и т.н., а понятието CTR означава дразнение с доминираща част в нискочестотните тонове, като напр. уличен шум с голяма част тежкотоварни автомобили, летища, дискотеки и т.н.. Стойностите C и CTR се намират обикновенно между 0 и -10. Честотната характеристика е по-благоприятна, колкото повече стойността се доближава до 0.

Как да изберем шумоизолирана PVC дограма?

За да могат прозорците добре да изпълняват своята функция на защита от шум, трябва да имат подходящите параметри. Трябва да знаете, че те се различават от тези при стандартните пластмасови прозорци.

shumoizolacia

За остъкляването на шумозащитни прозорци и врати се използват специални стъклопакети. Оптимално намаляване на шума се постига, когато компонентите на стъклопакета имат увеличена, но в същото време диференцирана дебелина по отношение на теглото. Интересен е фактът, че две стъкла от по 6 мм имат по-лоши акустични качества, отколкото комбинацията на стъкла от 6 и 4 мм. Най-добрите звукоизолирани стъклопакети се постигат чрез използването на многослойно стъкло със специален поливинил бутаратeн (PVB) междинен слой.

При вземането на решение за закупуване на шумоизолирана PVC дограма трябва да разберете какъв тип шум доминира в околната ви среда с цел избиране на подходящите конструктивни параметри. На второ място, трябва да се консултирате с експерт, как да изберете коефициент на звукоизолация за всеки отделен случай. Така например, на село и в покрайнините на града, е достатъчно да се избере стандартен пластмасов прозорец с коефициент Rw с ниво от 30-32 децибела. От друга страна, в центъра на града или в близост до път с тежък трафик, си струва да се инвестира в прозорец коефициент Rw не по-малко от 35 db.

Може да харесате още...