Сиатълска пасивна къща „може да се отоплява с един сешоар“

Е, поне на теория би трябвало да може да се отоплява с един сешоар. Това твърдение се отнася до еквивалента на енергията, която е необходима за отопление на  дома, но по-добре е проектът да се разглежда в неговата цялост: Park Passive House е енергийно-ефективен и атрактивен модерен семеен дом, който е първата сертифицирана пасивна къща в Сиатъл. Надеждата на нейните създатели е това да вдъхнови построяването на повече подобни енергийно ефективни домове.

Park Passive House е завършена през 2013 г. Тя се намира на един градски парцел в недоразвита и непривлекателна област в града с размер едва 185 кв. м.

3-етажната къща е с обща застроена площ от 251 кв м. Това включва четири спални, три бани, голяма двойно-сводеста кухня, детска зона за децата, както и дневна и трапезария. Един малък, но хубав жест, който отразява фокуса на проекта върху околната среда, е фактът, че за стълбището в средата на дома е използвано живо спасено дърво.

Като цяло Park Passive House употребява до 80 процента по-малко енергия в сравнение със средностатистическия дом с аналогичен размер, изграден в съответствие с днешните сградни кодекси и стандарти, казват създателите на дома. За съжаление те не предоставят никакви конкретни цифри за действителната употреба на енергия по време на функциониране на всички устройства и удобства в къщата. Въпреки това Passive House е особено взискателен набор от стандарти за изграждане на енергийно ефективни сгради, така че твърдението за икономията на ток може да се приеме до голяма степен за истинно.

Park Passive House има полу-херметична обвивка, която помага на къщата да запази постоянна средна вътрешна температура от около 21 градуса. През топлите дни отварянето на прозорците осигурява достатъчно естествена вентилация за поддържането на тази температура. При студено време домът използва система за задържане на топлината, докато големите и ефективно изолиращи прозорци осигуряват обилна дневна светлина за интериора. В допълнение към това има и термопомпа, солидна изолация, както и вградено окабеляване, предвидено за монтирането на набор от слънчеви панели (което тепърва предстои).

greentech.bg

1

1

1

Може да харесате още...