Силози + корабни контейнери = студентско общежитие в Южна Африка

siloz

Citiq Property Developers в Южна Африка са се заловили да въведат нова ера на иновативни студентски жилища, използвайки изоставени имоти и рециклирани материали. Mill Junction, най-скорошният им проект, е разположен в Йоханесбург и е построен от два стари силоза за зърно, „гарнирани“ с четири етажа от цветни транспортни контейнери. Комплексът е вторият по рода си в града и предлага удобно място за живеене за местните студенти, при това на разумна цена.

siloz

Според официални данни, около половината от южноафрикански студенти отпадат от училище без диплома. Citiq се надява да помогне за намаляването на брой чрез осигуряване на сигурни, удобни и достъпни жилища за местните студенти. Проектът „The Mill Junction“ може да осигури настаняването на до 400 студенти от околните университети. Жилищата са оборудвани със споделени кухни, безплатен WiFi, учебни помещения, фитнес зала и различни стаи за отдих. Колоритният покрива осигурява невероятна гледка към града и е покрита с астро-чим.

siloz

Новопостроената констукция без съмнение хваща окото добре, но по-важното е, че е построена с мисъл за ограничените бюджети на студентите. Осигуряването на енергийно ефективни жилища при достъпни цени е било от първостепенно значение при проектирането на „общежитието“. Освен че е дадедн нов живот на старите силози и контейнери, апартаментите имат редица енергийно ефективни функции.

siloz

За да бъдат адаптирани за живеене, в контейнерите са изрязани отвори запрозорци и външни врати. Те са оборудвани с двоен стъклопакет, подобно на останалите на прозорци и врати на сградата.

Цялата сграда е оборудвана с ефективни осветителни функции като например сензори за движение за осветлението. Тези характеристики се очаква да намалят потреблението на енергия с 50 процента в сравнение с тази на конвенционална сграда от същия вид. Това би трябвало да осигури дългосрочни спестявания за студентите в Mill Junction.

Освен всичко друго обитаването на подобно общежитие би трябвало да даде на младите хора пример, доказвайки, че един дом може да бъде построен „от скрапа“, както и че може да бъде енергийно ефективен и да пести пари, бидейки щадящ за природата.

siloz

greentech.bg

Може да харесате още...