Система за зареждане Turomas – универсално и ефективно решение

Системата за зареждане Turomas предлага много предимства на компаниите производители на плоско стъкло, включително повишена производителност, оптимизирано разположение на инсталацията, икономичност и безопасност. През 80-те години на миналия век инженерите на Turomas откриват, че фазата на зареждане забавя останалата част от обработката на плоско стъкло. За да се справят с този недостатък, те са разработили система от наклонени рамена с вендузи за зареждане на стъклените листове на масата за рязане. Тази технология се използва вече повече от три десетилетия при всякакви условия. През годините е еволюирала до напълно автоматизиране на процесите по позициониране и евакуиране на стъклените листове. В момента отделът за научноизследователска и развойна дейност на Turomas разработва нова версия за работа с големи стъклени листове и нова система за незабавно сепариране.

За да автоматизира процеса на зареждане и рязане на стъкло, Turomas предлага различни решения в зависимост от инвестиционните възможности на клиента или особеностите на конкретното място за инсталация на системата. Най-стандартното решение е комбинирането на масата за рязане на монолитно стъкло Rubi 303VA със система за зареждане MV-300 на компактно ламинирано стъкло. И двете са оборудвани с въртящи се рамена с вендузи, които позволяват зареждането на стъклени листове, независимо от дебелината и вида на стъклото. Раменете с вендузите са интегрирани в масата за рязане, което премахва необходимостта от външен мотокар или трансферна маса.

За компании с широка гама от стъкла, алтернатива би била комбинирането на основния интелигентен склад с маса за рязане със системата за зареждане Turomas. Комбинацията от двете машини позволява оптимизиране на пространството и добавяне на неизползваната площ от зареждащия механизъм за увеличаване на капацитета за съхранение на системата. Това се отнася за моделите за рязане VAC със зареждаща система Turomas и позициониращи колани. Изключително компактно и високоефективно решение за автоматично зареждане и рязане на стъкло. По-специално моделът Rubi 403VAC-6 дава възможност да се поставят 2 листа стъкло на масата едновременно със синхронизирано движение, което позволява на втория лист да влезе в зоната на рязане, докато първият лист се евакуира. В допълнение, Rubi 403VAC-6 предлага възможност за увеличаване на ефективния разрез до 6100 х 3300 мм.

Напълно автоматизираното решение комбинира автоматичния склад – Rack-Shuttle SR и автоматична линия за рязане. Проста и икономична алтернатива, която позволява автоматично съхранение, зареждане и рязане на стъкло с 300% увеличение на производителността.

Всеки завод е различен, като всички имат елементи и оборудване, които предотвратяват или блокират инсталирането на машини или работата им, ограничавайки ефективната работна зона до пространството между колоните в цеха и винаги зависят от достъпността до мостови кран. SR системата е създадена, за да се справи с физическите ограничения, тъй като може да работи в различни помещения, без да бъде лимитирана от наличието на колони. SR също елиминира нуждата от мостови кран. Стъклото се зарежда в зоната за съхранение на специален стелаж, който бива транспортиран от самата машина. В допълнение, тези системи за съхранение са проектирани на модулен принцип, така че машината да може да расте с нуждите на компанията, като постепенно увеличава броя на стелажите и мястото за съхранение.

В сравнение с други традиционни системи, които нямат вградена система за автоматично зареждане на стъкло, системата за зареждане на Turomas спестява на клиентите между 10 000 и 12 000 евро годишно, тъй като няма нужда от оператор, който да зарежда масата за рязане.

Turomas увеличава комфорта и безопасността на служителите, предотвратявайки злополуки, които могат да възникнат при ръчно зареждане на масата за рязане. TUROMAS значително намалява счупванията, тъй като вендузите на рамената регистрират приближаването до стъклената повърхност и едва след това активират вакуума с цел предотвратяване на възможни удари.

Стъклото е материал, който има голямо разнообразие от видове и функции в зависимост от неговия състав. Системата за зареждане Turomas е специално проектирана да работи при всякакви обстоятелства. Turomas позволява автоматичното зареждане на стандартни монолитни стъклени листове с дебелина от 2 до 25 мм., както и листове от ламинирано стъкло с дебелина от 12 до 24 мм. По-специално, ламинираното стъкло е тежко и затова е трудно да се движи лесно. За да улесни работният процес, испанският производител предлага най-компактното решение за зареждане и рязане на ламинирано стъкло, което в момента се предлага на пазара: маса за зареждане MV-300 и маса за рязане LAM 304. Turomas е проектирана така, че да избягва контакт с най-горния слой на стъклото по всяко време, да транспортира и зарежда стъклото, без да го докосва и следователно да не влияе върху качествата му.