Слагат стъклен покрив над гробницата на Хонорий

До края на годината трябва да бъде изграден стъклен покрив над гробницата на Хонорий до църквата „Св. София“, която е покрита с ламарини. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова след среща с министъра на културата Петър Стоянович.
Въпросът с покриването на обекта стои нерешен повече от година, тъй като се изискваше съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. Проектът за реставрацията и експонирането на гробницата се финансира от Столичната община по програма „Култура“, предаде БТА.

Първият етап беше нейното разкриване, но се разшири, защото бяха разкрити още пет други гробници, добави Фандъкова.
Инвестицията е била на стойност 150 хил. лв.

Вторият етап, с около 110 хил. лв. инвестиция, ще позволи на гражданите и гостите на София, минавайки, да разгледат обекта и да изявят желание да посетят и подземния археологически музей, който е в църквата „Света София“.

Фандъкова посочи, че за последните три години Министерството на културата е инвестирало в културна инфраструктура в столицата над 45 млн. лв.

За около пет години София ще има шест нови музея, което е важно за успешната кандидатура на града за Европейска столица на културата, отбеляза още столичният кмет.

Тя добави, че е съгласуван и проектът за изграждането на кръстовището на две нива на „Лъвов мост“, като се очаква от следващата седмица да започне работата по него.

Стоянович и Фандъкова обсъдиха и проекта за Ларгото – „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”.

„Процедурата по завършване на Ларгото в момента търпи едно отлагане, поради жалба на една от фирмите изпълнителки. Ще направим всичко възможно да продължим проекта в максимално допустимите срокове, според законодателството“, обяви министърът на културата.

dir.bg

Може да харесате още...