Слънцезащита за сградите

Лято на 2019 бе едно от най-горещите през изминалите години. Очаква се и това на 2020 г. да не отстъпва по слънцегреене и високи температури. Ето защо темата с предпазването на сградите от слънцето и топлината е все по-актуална.

Защитата от слънце на обществени сгради, в частните домове или офисните помещения се осъществява по различни начини – така например прозоречните щори са ефективни срещу неприятни преки лъчи и заслепяването, но пък препречват изгледа навън и не пазят от прекомерното затопляне. Затова пък специалните слънцезащитни стъкла предлагат много предимства.

Соларните параметри се определят от три аспекта: Рефлексията описва частта от слънчевото лъчение, което се отразява обратно в атмосферата. Трансмисията е тази част, която влиза в сградата, а абсорбцията е представлява тази част, което се превръща в топлина в стъклото. Двете решаващи качества на слънцезащитните стъкла се определят от тези три величини: общото преминаване на енергия ((g стойност) и светлопропускливостта.

Гамата слънцезащитни стъкла на Pilkington предлага оптимални стойности на тези параметри, както и стабилност на цвета, неутралност и независимост от ъгъла на осветяване. В зависимост от индивидуалните изисквания и приложение те могат да се комбинират с други функционални стъкла, например със самопочистващия се Pilkington Activ ™ или с Pilkington Optitherm ™ за подобряване на топлоизолацията.

Важен аспект при планирането и оборудването на сградите е енергийната ефективност. Създадени специално с мисъл за околната среда и сградите, слънцезащитните стъкла значително помагат за намаляване на топлината от слънцето, като същевременно осигуряват оптималното количество дневна светлина в сградата. През зимата нискоемисионните слънцезащитни стъкла допринасят за намаляване на топлинните загуби. В зависимост от вида на сградата и архитектурата, стъклата на Pilkington се характеризират с отлични технически характеристики и високо ниво на визуална привлекателност – Pilkington Suncool ™ Blue 50/27 или Pilkington Suncool ™ Grey 61/32 подчертават фасадите.

Специална иновация представлява Pilkington Suncool ™ Dynamic: термохромното ламинирано защитно стъкло динамично се адаптира към променящата се слънчева светлина и, за разлика от електронната защита срещу отблясъци, не се нуждае от поддръжка. Термохромният PVB филм между стъклата реагира на слънчевата светлина и автоматично потъмнява. Това не се отразява на външния вид. Ако слънчевото греене намалее, стъклото автоматично отново изсветлява.

Може да харесате още...