Слънчеви панели за парникови комплекси

Фирмата Soliculture (САЩ) изобрети слънчеви панели, които се инсталират на покрива на парникови комплекси. В резултат на това оранжерията също произвежда електричество.

Покривите на оранжерии са добро място за поставяне на слънчеви панели. Те имат голяма площ,   обърнати под удобен ъгъл към слънцето. Но слънчевите панели спират  светлината, без която растенията в оранжерията не могат да растат. Изследователи от Soliculture са разработили слънчеви панели, които не само предават светлина, но и имат високи характеристики за генериране на електричество.

Те имат редуващи се прозрачни секции и електрогенериращи ленти от силиций. Долната равнина на панела е покрита със специален луминесцентен материал, който превръща студената част от спектъра на падащата светлина в топла. Това позволява да се увеличи количеството на генерираната електроенергия. Преобладаването на червената светлина допринася за растежа на растенията!

Електричеството, генерирано от панелите, може напълно да компенсира нуждите от електроенергия на оранжерията и на друго електрическо оборудване като охладители, помпи и допълнително осветление. Ниските допълнителни разходи за инсталиране на панелите в нова оранжерия позволяват по-кратко време за възвращаемост в сравнение с конвенционалните слънчеви панели.

Парниковите фотоволтаични панели са единствените фотоволтаичени панели на пазара, които позволяват съвместното съществуване на селското стопанство и производството на електроенергия. Те дават решение на текущия дебат за използването на земята за производство на електроенергия от соларни панели или за земеделие

Интегрирането на соларните панели на Soliculture в оранжерии е печелившо. По-голямата част от конвенционалните разходи за слънчевата енергия са за конструкция и монтаж, но тук няма нужда от допълнителни носещи конструкции, тъй като соларните панели са интегрирани в самата оранжерия.

Може да харесате още...