След 2013 г. Брюксел дава най-много 20% за панелки

Нова дирекция “Жилищна политика” в строителното министерство ще подпомага хората, които искат да обновят блоковете си и да направят сградите, в които живеят, енергийно ефективни. На какви условия трябва да отговарят съседите, за да получат пари от Брюксел за ремонт на входа – дни преди да бъдат официално публикувани правилата за кандидатстване по схемата? Отговаря зам. регионалният министър Екатерина Захариева.

Г-жо Захариева, преди дни създадохте дирекция “Жилищна политика” към строителното министерство, която ще подпомага хората да санират жилищата си с пари от Брюксел. Защо бе нужна новата структура?
Целта ни беше да опростим правилата и да спестим на хората разходи. Ако бенефициенти по ОПРР бяха сдруженията на собствениците, те трябваше първоначално да осигурят сами 100% от нужните средства за проектите си и чак след завършването и одита им да си получат безвъзмездния грант от 50% обратно. Както и сами да организират обществените си поръчки или да платят на консултант, да изберат строителен надзор, фирма изпълнител, технически консултант, енергиен одитор и проджект мениджмънт. Сега държавата ще им помогне за всичко това. Досега никой не се занимаваше с жилищната политика. В министерството имаше назначени 4-ма души, като реално само двама работиха в сектора. Сега в новата дирекция ще има 11 души, които пак няма да са достатъчни.

На какви условия трябва да отговарят тези, които искат да санират блока си с пари от Брюксел?
До края на седмицата ще са ясни допустимите дейности по схемата – като например дали трябва да се смени абонатната станция на блока. Защото тя, в масовите случаи, не е собственост на хората, а на топлофикациите, които не са допустими целеви групи. В същото време от енергийния одит може да излезе, че тези станции трябва да бъдат сменени. Или да се водят разговори с топлофикациите да го направят сами. Вече сме им пратили писма с тази молба.

Собствениците на жилища в какви сгради ще могат да кандидатстват?
Допустими ще са всички, които притежават дом в многофамилна панелна или ЕПК сграда независимо през коя година са строени, както и монолитните сгради, като все още се уточнява точно колко стари трябва да бъдат. Условието, което все още се обсъжда и не е окончателно, е броят на самостоятелните жилища във входа да е над 6. Мнението на експертите е, че този минимален праг е нужен, защото е възможно малките кооперации до 3 етажа, да са собственост на една фамилия. А те могат да се финансират по програмата с помощта на нисколихвени кредити от търговските банки и ЕБВР. По нея се връщат грантове от 35%. Сред най-важните условия за кандидатстване е сградата да е конструктивно здрава, без пукнатини на панелите или други обстоятелства, които застрашават сигурността. Ако тече покривът обаче, блокът може да получи пари по програмата. Според част от експертите, 15-20% от сградите са с конструктивни проблеми. Според официалната статистика на министерството от 2006 г. такива са около 5-10% от всички. Тези, които живеят в блокове, които не са конструктивно здрави и искат да кандидатстват, първо ще трябва да направят ремонт по укрепването на сградата сами.

прочетете още …

Може да харесате още...