След 3 години масовото саниране ще се окаже технологично остаряло

investor.bg

Съвсем възможно е масовото саниране, което се извършва в момента, да се окаже технологично и енергийно остаряло само след 3 години. Това коментира Владимир Войнов, управител на REHAU България.

Експертът отчита, че стъпката от старите дървени прозорци към PVC прозорците е значима, но трябва да бъде направена много по-голяма крачка до достигане на актуалните европейски нормативни изисквания, заложени в директивата за енергийна ефективност.

Новите обществени сгради трябва да постигнат близък до нула енергиен статут до 31 декември 2018 г. От 2020 г. изискването важи и за другите нови сгради. Старите сгради пък трябва да бъдат санирани.

Сградите са отговорни за около 40% от световното потребление на енергия. Към този момент по-малко от 1% от всички здания са нетно нулево-енергийни.

Преходът към нулево-енергийни сгради ще трябва да се осъществи в условията на силен растеж на строителния бранш.

Според прогнозите на Международната агенция по енергетика глобалният сграден фонд ще се удвои за около 30 години. Това означава, че темпото на обновяване ще трябва да се подобри драматично.

Сегашната скорост на обновяване е по-малко от един процент годишно, а Световният съвет за зелено строителство (WGBC) смята, че за да се постигне целта за нулеви въглеродни емисии в сектора до 2050 г., обновяването трябва да се случва с 3% годишно, започвайки от 2017 г.

Предизвикателството с прозорците в нулево-енергийните сгради е огромно. Прозорецът е „ахилесовата пета“ на топлоизолацията. Това е мястото, откъдето се губи най-много топлина, казва Владимир Войнов.

Това е и причината, поради която някои от първите пасивни къщи по света изглеждат нелепо: те са обвити в дебело „одеяло“ от топлоизолация, но имат малки „очи“ – прозорците им представляват маломерни отвори.

Ролята на прозоречните системи в един пасивен дом трябва да е свързана с осигуряването на висока степен на топлоизолация в съчетание с размер, който да позволява достатъчно дневна светлина да прониква в интериора.

За целта не е достатъчно да се монтират обикновени PVC профили. Още повече, че нулево-енергийните сгради все повече разчитат на тройни стъклопакети, което означава още повече тежест.

Може да харесате още...