Смяна на уплътненията на прозорците

Пластмасовите дограми като цяло изглеждат наред, но в тях има и слабо място – уплътнителят. На безупречната му „работа“ може да се разчита в продължение на няколко години, но след това най-вероятно ще възникне необходимостта от подмяна. Не бива да забравяте за подмяната на уплътнителите на дограмите твърде дълго време.

Уплътнения на прозорци, които не са сменяни повече от 10 години се превръщат в крехка пластмаса!

Амортизацията на уплътненията много зависи от това колко често се отварят прозорците или балконските врати, а също така и от качеството на вложения материал. Лошокачествените продукти за съжаление не са рядкост. Ако произходът на продукта е съмнителен, подмяната на уплътнението на пластмасовия прозорец трябва да стане по-скоро.

Дори микроскопичните пукнатини в прозорците могат значително да охладят помещението. Това е един непрекъснат дискомфорт и увеличаващ се разход за отопление. Когато отоплителният сезон все още не е започнал се харчи повече електроенергия. Собствениците на самостоятелно отопление рискуват да претърпят още по-големи загуби, когато автоматично задават комфортната температура в стаята.

Много хора запечатват отворите с уплътнителна лента – но и тя не помага.

Подмяната на уплътненията, като решение на проблема

Подмяната на уплътненията на пластмасовите прозорци е единственият приемлив вариант. Всеки собственик знае, че при тях уплътненията не са залепени както при старите дървени прозорци (в новите е предвиден канал за целта). Състоянието на уплътненията трябва да се следи периодично, да се инспектират редовно, за да не се стига до скъсване. Ако старият каучук на прозорците е загубил своята еластичността, това е повод за спешната му подмяна с ново уплътнение. Ако вече има пукнатини – това е доказателство за небрежност от страна на собствениците и пренебрегване на важни за комфорта неща.

Качествени уплътнители можете да получите най-сигурно от професионалистите в бранша, а не винаги от най-близкия магазин. Ако имате нужда от подмяна на уплътнението на прозорец, се обърнете към специалист, който ще изпълни работата бързо, правилно и не много скъпо. Някои майстори предлагат безплатна диагностика и дават гаранция за поне няколко години. По време на подмяната  дори е възможно да бъдат открити и други дефекти, изискващи ремонт.

На пазара се предлагат и подсилени уплътнения за пластмасови прозорци, който са с голяма въздушна камера. Ето сравнение с масовите уплътнения.

По-рискованият вариант е да се купи уплътнение и да се инсталира от непрофесионалист на „правилното“ място. За домашните майстори, които имат известен опит, няма нищо сложно. Основният проблем е да се намери добър продукт. Висококачествените гуми – меки и еластични, не приличат на твърдата пластмаса. Цената в този случай е малко по-висока. За да се запечата е нужен грес, съдържащ глицерин.

За да си осигурите комфорта в помещението, подменяйте уплътненията на дограмите навреме!

Може да харесате още...