Соларен карвинг и Solarban 60® повишават енергийната ефективност

Soltice 3

Когато името на жилищна сграда е „Слънцестоене“, системите за възползване от слънчевата светлина вероятно са ключов компонент в нейния дизайн. Особено когато е изградена в район на сурови зими и горещи слънчеви лета. Solstice on the Park, проектирана от базираната в Чикаго архитектурна практика Studio Gang, е замислена така, че да поема максимално естествена дневна светлина и пасивно слънчево затопляне през зимата и да увеличи слънчевото засенчване и да минимизира акумулирането на слънчева топлина през лятото. Тези два ефекта се усилват от използването на стъкло Solarban 60® от Vitro Architectural Glass.
Soltice 1

Разположена в Хайд Парк, в сърцето на Чикаго, Solstice on the Park е една от първите сгради, използващи технология, известна като соларен карвинг. Разработена от Studio Gang, технологията представлява поставяне на прозорците под остър ъгъл в зависимост от местоположението на сградата и нейната ориентация към слънцето, така че те да функционират като естествени слънцезащитни системи. Масивните прозорци на остъклената фасада на Solstice on the Park са монтирани под ъгъл от 72 градуса. През лятото тази ориентация предотвратява навлизането на пряка слънчева светлина в сградата. През зимата, когато слънцето е ниско над хоризонта, същото ъглово разположение на прозорците помага на сградата да акумулира топлина от зимната дневна светлина. Наклоненото разположение на прозорците, комбнирано със стандартен двоен стъклопакет от 2.5 см. с прозрачни нискоемисионни стъкла Solarban 60® осигурява пропускане на 70% от видимата светлина (VLT) и коефициент на соларна топлинна печалба (SHGC) от 0,39. Прозрачните стъкла Solarban 60® предлагат на обитателите на Solstice on the Park безпрепятствен изглед към парк „Джаксън“ и силуета на Чикаго.

Благодарение на уникалния дизайн на системата за соларен контрол, системата за събиране на дъждовна вода и зеления покрив, Solstice on the Park получи сертификат „Зелени глобуси“. Очаква се сградата да получи също сребърен LEED® сертификат.

Може да харесате още...