Соларни ламели и необичайно използване на фиброциментови плоскости

Как добрият стар материал създава нов тип архитектура и нови технически решения.

При проектирането на Информационния център на Университета в град Льовен, Белгия, фокусът пада върху намаляването на оперативните разходи и спестяването на енергия. Вътре в сградата има огромно количество електронно оборудване и затова е необходимо осигуряването на постоянна работна температура. За да избегнат допълнителната външна топлинна енергия, архитектите поставят по цялата фасада фиброциментови панели, които защитават прозорците от проникването на пряка слънчева светлина, но оставят достатъчно светлина за изпълване на вътрешното пространство. Така сградата получава по-голям обем, като в същото време става и по-лека.

Фиброциментът е модерен композитен материал. Всички положителни свойства на този продукт отговарят на високите изисквания на строителната индустрия и архитектура. Обикновено фиброциментовите панели се използват в системите за вентилируеми фасади, но в проектът за Информационния център те лесно се справят със задачата за охлаждане на сградата.

Използваните фиброциментови панели са Equitone [textura] ® TG 102 и Equitone [natura] ® N251 – естествени композитни материали. Фиброциментовите панели на фасадата образуват тънка и лека конструкция и дори минимизират разхода на суровина. Фасадните фиброциментови панели са произведени в съответствие с най-новите технологии от заводите в Германия и Белгия, в пълно съответствие с изискванията за модерни фасади и композитни материали.

Фиброциментовите плоскости на фирма ETERNIT (Германия) се използват както за фасади, така и за интериори. Големият формат на листата (максимум 1250х3100 мм.) позволява свободна планировка и растериране на фасадите. Начините на монтаж са основно 3 вида – видим (с нитове с оцветени глави в цвета на плоскостите), скрит и „на лепене”.

Най-евтиният и същевременно най-надежден е варианта на видим монтаж с 8 мм дебели плоскости и нитове. Следва вариантът „на лепене”, при който 8 мм плоскости се залепват върху алуминиева носеща конструкция, с цел осигуряване на вентилируемостта. Скритият монтаж е най-скъп, защото имаме дублиране на вертикалната носеща конструкция с хоризонтална, а освен това и плоскостите са дебели 12 мм, вместо стандартните 8 мм.

Може да харесате още...