Соларно захранвана хижа устоява на свирепите норвежки студове

Норвежката архитектурна фирма Jarmund / Vigsn?s Arkitekter (JVA) наскоро завърши построяването на дървена „кабина“ – вид хижа – която е готова да подслонява туристите в изключително тежките ветрове и бури. „Rabot Tourist Cabin“ се намира сред планините и ледниците в Окстиндан и е построена от плоскости от местно дърво. Поради изолираното си местоположение тя няма достъп до електропреносна мрежа; затова е енергийно-ефективна сграда, която генерира своя собствена енергия чрез слънцето.

„Rabot Tourist Cabin“ е кръстена на френския ледниколог и географ Чарлз Рабо, който старателно е проучвал планините в района. Тя се намира 1182 метра над морското равнище и е един от многото заслони, построени от Норвежката трекинг асоциация и пръснати из страната. С капацитет от около 30 легла, разпределени в седем спални, хижата разполага с две тоалетни, трапезария, мецанин с кухня отдолу, както и стаи за съхранение на храна и дърва за огрев.

Проектиран за екстремни метеорологични условия, този заслон е изградена от дебели, место добити и нарязани дъски от дърво, третирани с железен сулфат за постигането на сивкав отенък, наподобяващ естествено състаряване. И тъй като хижата е достъпна само пеш и със ски, архитектите са предвидили тя да генерира електричество чрез соларни панели за производство на електроенергия, а две ефективни дървени печки загряват пространството.

greentech.bg

Може да харесате още...