Sony демонстрира слънчеви прозорци, които генерират енергия

На изложението „Еко продукти 2010“ в Токио миналия уикенд Sony показа намеренията си да вложи нов смисъл в израза “силата на цветята”. Как? – С красивия дизайн Hana Mado, или “Прозорец-цвете”. Устройството всъщност е термо-чувствителна соларна клетка (DSSC), която преобразува светлината в електрическа енергия, обяснява gizmag.com, съобщавайки новината.

За целите на демонстрацията Sony прикрепи малък вентилатор към устройството, за да покаже как то непрекъснато генерира енергия. Когато светлината бъде спряна, вентилаторът спира да се върти.

Hana Mado е вълнуващ проект поради редица причини, като например това че разходите за производството на тези технологии са по-малко в сравнение с другите соларни технологии, а освен това са лесни за инсталиране във вече съществуващи сгради.

Елегантният дизайн е и доста естетичен, като се използва ситопечат за генериране на нестандартни фигури в зависимост от предпочитанията на потребителя. На разположение са всякакви възможни цветове и нюанси.

Вграждане на соларни клетки в прозорците е брилянтна идея. Sony обаче не е първата фирма, сетила се за този подход. „Сферичните клетки“ на Kyosemi Corporation правят подобно нещо, като се използват капчици със силиций, вградени в стъклото, за да поглъщат светлината от всички посоки.
От Sony не посочват кога техните клетки а’ла „силата на цветята“ ще бъдат достъпни на пазара. Все пак е добре, че прототипите най-сетне са на показ. Компанията обяви разработването им още през 2008 г., когато обяви, че DSSC системите й са постигнали 10% ефективност на преобразуване на светлината.

greentech.bg

Може да харесате още...