Спирачка за вятър и шум

Съвременните уплътнения на прозорците са изработени от висококачествени и трайни материали

Цените на електроенергията се покачват и тенденцията е неумолимо нагоре. Нови нормативни изисквания за енергийна ефективност притискат проектанти, строители и собственици на жилища. Затова е съвсем безсмислено да „изхвърляте” пари, само защото вашите прозорци не са добре уплътнени или пък изобщо не са уплътнени. Правилото е познато: по-добра изолация, по-ниски сметки за енергия.

Добре известно е, че крилото и касата на прозореца (независимо от какво е изработена дограмата) постигат изолация благодарение на набор от уплътнения, които са задължителни за окомплектоването на готовото изделие.

Специалистите различават два основни типа уплътнения. Първият – екструдирани фабрично заедно с профила, е приложим за ПВС дограмата. Това е по-добрият вариант, защото уплътненията са тествани заедно с профила, обясняват експерти от фирма „Валда”.

Вторият тип, валиден за алуминиевата дограма, са “набитите” уплътнения, което означава, че са сложени допълнително при разкрояването. Добре е производителят на профила и на уплътнението да е един и същ, съветват от „Валда”.

При алуминиевата дограма уплътнението се набива, следователно при повреда може да се извади и да се залепи ново (или отново). При ПВС дограмата уплътненията около стъклодържателя идват фабрично изработени, затова извадят ли се, не може да се сложат обратно. Може, разбира се, да се подменят, ако се налага ремонт, но няма да са със същото качество, както произведените в заводски условия, обясняват от фирма „Лотос 95”.

Слагането и износването с времето на някои уплътнения е резултат от това, че са изпълнени с не особено трайни или пък с не добре оразмерени уплътнители. Практиката показва, че няма проблеми с уплътненията на производители на реномирани марки дограма.

Съвременните уплътнения са изработени от висококачествени и трайни материали със силиконови нишки против разтягане, свиване и напукване, за да издържат на всякакви атмосферни условия. Има уплътнения и без нишки, но стандартът изисква поставянето им, защото така се удължава животът на дограмата, коментират от „Лукспласт”.

„При дървената дограма не може да бъде използвана обикновена гума за уплътнение, защото залепва за лаковото покритие”, уточнява Величко Попов, собственик на „Коником”.

„Броят на уплътнителите зависи от широчината на профила и от това какво се търси. Стандартният вариант е с един уплътнител, а оптималният – с два”, казва Величко Попов.

Масовото изпълнение на дограмата е с две уплътнения – на касата и на крилото на прозореца. Шесткамерните профили обаче имат и средно уплътнение, за да прилепва плътно и да осигурява по-добра изолация. Това е уплътнение за профил „тип пасивни къщи”, допълват от „Валда”.

При плъзгащите се врати на алуминиевата дограма уплътнението е с четки. Те не уплътняват добре, но пък иначе няма как да се движат крилата. Затова плъзгането при отваряне на дограмата е подходящо за тераси, но не и за стаи, предупреждават специалисти от фирма „Лотос 95”.

Уплътнителите се предлагат в различни цветове. Разлика в качеството няма, всичко е въпрос на дизайн. Светлите са по-незабележими, а тъмните се открояват по-добре.

Дори най-малкият детайл е важен, припомнят от фирма „Валда”. Независимо, че прозорецът Ви има добри уплътнения, ако обковът (дръжки, панти, заключващ механизъм) не е качествен, той след време провисва и ако не се регулира, в помещението започва да духа. Дори да смените уплътненията, пак ще духа. Така че всичко е комплексно и е от значение, обобщават специалистите.

Поддръжка

Добре е гумените уплътнения от външната страна на дограмата, които имат пряк досег със слънчевите лъчи, да се почистват от прах и да се мажат със специални препарати или течен парафин. Това удължава еластичността им. Специализираните продукти за поддръжка на дограма обикновено не се предлагат в масовите супермаркети, а могат да се намерят най-вече при производителите на прозорци. Съществуват продукти за основно почистване, продукти за поддържане с антистатични добавки, специални млека за почистване, фина смазка за обкова и специално обмазващо средство за гумени уплътнения, посочват от фирма „Радекс”. Предлагат се също така и комплекти за почистване и поддръжка.

Уплътненията по протежение на касата и крилото също изискват грижа. Да не се използват режещи и остри предмети, защото те могат да наранят уплътнението, съветват производители.

Конденз

Новата дограма с нейните отлични уплътнения бързо влиза в ролята си – в жилището става топло, а естественото проветряване почти изчезва. И тъй като в дома продължава да се отделя обичайната влага (от хората, домашните любимци, растенията, банята и т.н), тя вече не може да се изнизва безпрепятствено навън, както при старата дограма. В резултат на това в помещението се образува конденз, съпроводен с обичайната плесен. Затова периодичното отваряне на прозореца за по няколко минути няколко пъти на ден е не просто препоръчително, а задължително, препоръчват експерти.

Ако дограмата е стара и дървена

Ако още не сте инвестирали в модерна ПВС или алуминева дограма, а разчитате на добре познатата от десетилетия стандартна дървена дограма, има няколко прости, но хитри начина за уплътняването й.

Най-старият способ е да се облепят фугите на прозореца с широко тиксо. Това е възможно само, ако не отваряте този прозорец цяла зима. Плюс на варианта е, че не е скъп, а минус – че напролет заедно с тиксото пада и част от боята на прозореца.

Използването на хартиено-памучна лента също не е скъпо. Лентата се маже със сапун и се залепя. Добре се справя със задържането на топлината в помещението, лесно се сваля напролет.

Между вътрешния и външния прозорец може да се постави парче стар плат. Стари дрехи или постелки също вършат работа. По-изобретателните домакини си ушиват специални „бентове” от плат, пълни с парцали, вестници или вата. Подобни „подпори” могат да се сложат и пред вратите.

В магазините се продават специални дунапренени или гумени ленти с различна дебелина и широчина. Мерите, изчислявате, купувате и поставяте. Лентите от дунапрен имат кратък живот – един сезон. Гумените могат да е ползват по-дълго, подходящи са и за външен, и за вътрешен прозорец. Има и самозалепващи се ленти, които обаче изискват предварително изравняване на грапавините по прозорците.

Специалистите посочват, че най-добрият начин за уплътняване на дървена дограма е използването на силикон. Редът е следният: почиствате рамката, облепяте я с тиксо и едва тогава слагате силикона. И внимавайте много, за да не се окаже, че сте залепили прозорците си вместо да ги изолирате.

А напролет най-добре си сложете PVC или алуминиева дограма.

Може да харесате още...